De Grote Bonte Specht
De Grote Bonte Specht Leo van den Heuvel

Ochtendwandeling door Grotelse Heide

Algemeen Natuur

Laarbeek - Het IVN Laarbeek houdt zondagochtend 16 oktober een excursie door het schitterende landschap van de Grotelse Heide. Dit blijkt in elk jaargetijde de moeite waard te zijn. De deskundige begeleidsters en begeleiders van het IVN zullen u rondleiden over de stille pracht van de Grotelse Heide.

Hier zijn vele verschillende soorten landschappen te zien. Heide, naaldbos, droog loofbos met berken en zomereiken, nat loofbos met zwarte els en es en hier en daar een schietwilg, cultuurgrasland, soortenrijk grasland, halfnat heide-grasland, akkerland, kapvlakten en andere zijn hier in al hun diversiteit te bewonderen. En het lijkt daar steeds mooier te worden. De Snelle Loop heeft enige tijd geleden een natuurlijke verkaveling ondergaan. Hier wordt een ecologische verbindingszone gevormd, en krijgt de natuur een geweldige uplift.

De natuur van de Grotelse Heide heeft vele facetten, en je komt altijd voor verrassingen te staan. In dit jaargetijde gaat de aandacht wellicht vooral uit naar de paddestoelen, van welke er in de Grotelse Heide vele kunnen voorkomen, zoals veel soorten russula's, berkenboleten, diverse melkzwammen, en ook bijzondere soorten als de donzige melkzwam, de gele ringboleet, en de bruine bekerzwam.

De wandeling start om 10.00 uur en duurt tot circa 12.00 uur. De start van de wandeling is bij de parkeerplaats naast het Grotels Hof, Grotel 5 te Bakel.

Tot ziens op deze zondag 16 oktober waarop men weer de kans heeft op een heel bijzondere natuurbeleving. Bijgaande foto laat de grote bonte specht zien, een van de vogels die ook in dit jaargetijde nog in de Grotelse Heide te zien zijn.