Afbeelding

"We gaan 'Nieuwspoort' missen!"

112

Aarle-Rixtel – Aan haar keukentafel met prachtig uitzicht op het dierenpark vertelt redactielid Cisca Verschuuren samen met collega Maria Hagelaar waarom het alom bekende Gemeenschapsblad dit jaar nog driemaal verschijnt en op 19 december aanstaande ophoudt te bestaan.

De 'halve' redactie
"We zitten hier maar met de halve redactie", lacht Cisca. "Ook voorzitter van het stichtingsbestuur Jan den Mulder en collega-bestuurslid Theo Schepers moeten zeker worden genoemd en zij niet alleen!" Ze vervolgt: "Iedere twee weken hebben we redactievergadering en om de twee weken staat de hele maandagmiddag in het teken van het blad. Alle exemplaren worden handmatig gevouwen en geniet door zo'n tien vrijwilligers die samenkomen in De Dreef. Van daaruit vindt de verspreiding plaats onder leiding van 'D'n Teller'. "Sjef Bouwmans (87), alias 'D'n Teller', verzamelt al 45 jaar de boekjes, telt ze en deelt de tassen in." Cisca toont een voorbeeld van zo'n speciale 'gemeenschapsbladtas': Een juten tas met naam van de bezorger met de hand door Sjef erop geschreven. "Sjef regelt álles. Toen hij er een keer niet was en ik het van hem over moest nemen, kwam ik er pas achter hoe hard werken het is", lacht Maria.

Historie
Zesenveertig jaar lang viel het Gemeenschapsblad op elke deurmat in Aarle-Rixtel. Opgericht door onder andere wijlen Noud van de Ven en Marius van Zuthpen, kent het blad een lange geschiedenis. "Het is een écht gemeenschapsblad", vertelt Maria, "dat voor en door vrijwilligers uit Aarle-Rixtel wordt gemaakt. Vroeger werd het blad gevouwen en geniet door de zesde klas van de lagere school en moesten de kinderen het blad ook rondbrengen. Daarna zijn we verhuisd naar de sacristie en nu werken we vanuit De Dreef." Tegenwoordig is een groep van in totaal 38 vrijwilligers verantwoordelijk voor de opmaak, redactie, het vouwen en nieten en de verspreiding van telkens 2500 stuks en dat gemiddeld zo'n 21 keer per jaar. Het blad kenmerkt zich volgens de dames zeker ook door het logo voorop (ontworpen door Noud Jeurgens): "Een heel herkenbaar en modern logo, zeker als je bedenkt dat dit 45 jaar geleden ontworpen is."

Gebrek aan vrijwilligers
Cisca en Maria betreuren het feit dat het Gemeenschapsblad gaat stoppen. "Maar we hebben er voor ons gevoel alles aan gedaan om het blad in leven te houden", aldus Cisca. Cisca is al 24 jaar lang actief (!). "Ik heb altijd in de horeca gewerkt, maar de maandagmiddag was 'Gemeenschapsbladmiddag' en dan zorgde ik altijd dat ik op tijd klaar was met werken." Na haar arbeidzame leven heeft ook Maria inmiddels al acht jaar haar energie gestoken in het blad. "Er is de laatste jaren veel veranderd. Tegenwoordig gaat alles digitaal en dat levert veel tijdwinst op. De tijd van alles zelf uittypen is al lang voorbij", aldus Maria. Een aantal maal hebben ze een oproep gedaan voor nieuwe aanwas. "Drie van de vier stichtingsleden hebben aangegeven ermee te willen stoppen", legt Cisca uit, "we zijn allemaal 70-plussers en we hadden gehoopt dat er animo zou zijn bij jongeren om het stokje over te nemen van ons maar dit blijkt helaas niet zo te zijn."

"We missen Ad"
Een jaar geleden overleed Ad Loos, beter bekend als Reportad. "Ad was de drijvende kracht achter het blad", vertelt Cisca. "Hij bezocht elke nieuwe ondernemer in Aarle-Rixtel en gaf hem/haar de aandacht om zich te presenteren. Hij kende iedereen en werd overal warm ontvangen." Het Gemeenschapsblad was volgens de dames helemaal 'Ad zijn ding'. "We missen Ad heel erg in het redactionele, wij zijn nu eenmaal geen Ad", aldus Maria. "Als Ad gezond was blijven leven, dan hadden we denk ik nu niet zomaar gestopt, dat is een ding dat zeker is."

"Het is een echte Aarlese club"
Op de slotvraag aan Cisca en Maria wat ze het allermeest gaan missen ondanks dat het hun eigen beslissing is om te stoppen, antwoorden ze eensgezind: "We gaan 'Nieuwspoort' missen!" Maria lacht: "Het is een echte Aarlese club en we zijn altijd op de hoogte van het laatste nieuws." Maar het is niet alleen het actuele nieuws dat de redactieleden gaan missen; "het zijn vooral de sociale contacten en de onderlinge verbondenheid die het al die tijd zo ontzettend de moeite waard hebben gemaakt ons vol overgave in te zetten."

Het Gemeenschapsblad Aarle-Rixtel verschijnt 19 december aanstaande voor de laatste keer. Of er speciale aandacht zal worden besteed aan de lay-out en inhoud, zal op de allerlaatste redactievergadering worden besproken. Dat er in ieder geval een grote blijk van dank naar alle vrijwilligers zal uitgaan, is volgens Cisca en Maria een vast gegeven.