Afbeelding

Lieshout en Mariahout in krantenberichten

Algemeen

Lieshout - In de jaren 1956 tot 1958 stonden er veel berichten in de krant over Lieshout en Mariahout. Arnold Bevers heeft deel 23 en 24 van zijn krantenknipseloverzicht klaar.

Piet
Deel 23 van zijn overzicht wordt voor een belangrijk deel in beslag genomen door berichten van wielerwedstrijden, die in die tijd worden gedomineerd door Piet Damen uit Lieshout. Dat de redacteuren van de Helmondse Courant, ook wel den Hellemondsen Buil genoemd, iedere keer uitdrukkelijk vermelden dat Piet uit Lieshout komt, tekent de populariteit van de wielrenner. In die tijd is ook de 'Supportersclub de Lieshoutse Wielrenners' ontstaan, oorspronkelijk onder de naam 'Supportersclub Piet Damen'. Een korte impressie vertelt dat Piet nog in militaire dienst is en nog niet veel tijd heeft om te trainen. Toch heeft hij al verschillende goede resultaten geboekt en hij hoort op dat moment tot de beste Nederlandse amateurs. Het artikel besluit met de wens, dat het tijdens de wedstrijd mooi weer wordt, zodat het publiek van een mooie strijd zal kunnen genieten in het gezellige 'bierstadje', waarmee natuurlijk Lieshout wordt bedoeld.

Peer
Over Peer Foolen, klompenmaker in Lieshout staat een lang artikel in de Helmondse Courant van 10 november 1956. Het verhaal begint met twee meisjes, die 'voortstappen' en een jaloerse blik werpen op een ander meisje, dat blinkende nieuwe klompjes aan heeft, terwijl ze het zelf moeten doen met een paar oude bemodderde exemplaren. Een oudere man met een deftige zijden pet heeft zwartgelakte klompen aan, terwijl de wasvrouw klompen draagt, die al het één en ander hebben meegemaakt. Zo begint het verhaal over de klompenmaker. Het hele traject van populieren houtblok tot ruwe klomp die onder andere met een dissel, een beitel en een porrelmes wordt bewerkt voordat (eer aleer) het een klomp wordt. De enige mechanische handeling wordt verricht met een schuurmachine. Vóór die tijd werd de buitenkant van de klomp afgewerkt met een glasscherf. In die tijd was Lieshout één van de meest zuidelijke plaatsen, waar klompen werden gemaakt. Van oudsher waren Sint Oedenrode en Schijndel, binnenkort trouwens samen één gemeente, het centrum van de klompenindustrie.

Arnold
In de overzichten van de lang voorbije jaren zijn alle meldingen die iets met Lieshout en Mariahout hebben te maken, verzameld. Er staat bijvoorbeeld ook in dat de oude baileybrug van Lieshout, die er lag sinds de vernietiging van de oude, werd vervangen door het huidige exemplaar, de Laarbrug. Ook staan in de boeken alle geboortes en overledenen, evenals de mensen, die getrouwd zijn in de toenmalige gemeente Lieshout. Arnold heeft op zijn werkkamer veel materiaal staan, waaruit hij kan putten, maar hij beschikt ook over de microfiches, waaruit hij de artikelen selecteert. "Het is een heel langdurig en groot werk geweest", vertelt Arnold. "De nieuwe boeken kosten €12,50 per stuk. Als er mensen zijn die meer dan 5 boeken afnemen gaan we praten over een gereduceerde prijs", lacht de samensteller. De heemkundekring laat de boeken drukken naar behoefte. De drukkosten zijn zo hoog, dat het erg duur is veel boeken op voorraad te houden. De oudere boeken gaan voor een prijs van €10,- over de toonbank. Mensen die op de valreep nog op zoek zijn naar een uniek cadeau voor de feestdagen kunnen terecht bij Arnold Bevers, telefoonnummer 0499-422996 of bij de heemkundekring 't Hof van Liessent. Elke woensdag van 9.00 uur tot 16.00 uur in het Dorpshuis.