Afbeelding

Team Dirk van Gerwen zet zich bij Alpe D'HuZes in voor zieke dorpsgenoot "Het leven is veel te mooi om verdrietig te zijn"

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - "Natuurlijk had ik langer willen leven, maar helaas is het niet zo. We hebben van iedere dag in ons leven genoten en daar zijn we nu dankbaar voor." Dirk van Gerwen (54) kreeg in mei als donderslag bij heldere hemel zijn diagnose te horen: alvleesklierkanker met uitzaaiingen in de lever. Zoon Niels (27) hoefde niet lang na te denken. In juni neemt team 'Dirk van Gerwen' deel aan de Alpe D'HuZes.

Samen met zijn vrouw Rina vertelt Dirk hun levensverhaal thuis aan de keukentafel. Positief en zelfs met een vleugje humor. Ruim drie jaar geleden werd er bij Rina schildklierkanker geconstateerd. Zij was nog maar net hersteld, toen de eerste klachten bij Dirk zijn intrede deden. "We zeiden weleens tegen elkaar: stel je staat in de winkel met allemaal schapjes met kankersoorten, welke kies je dan. Rina heeft de beste gekozen. Ik helaas de slechtste."

Diagnose
Bij beiden duurde het lang voordat er een goede diagnose werd gesteld. Al in december 2015 kreeg Dirk last van vage buik- en rugklachten, die maar niet wilden verdwijnen. Onderzoeken wezen niets uit. Rina vertelt: "Dirk geeft leiding aan mensen en meldt zich nooit ziek. Het was opvallend dat hij in die periode weleens absent was. Zijn baas zei dan ook dat Dirk het er niet bij moest laten zitten en voor een second opinion moest gaan." Dirk vult aan: "Op dinsdag 10 mei veranderde ons leven. Nietsvermoedend kwamen we aan in het ziekenhuis. Ik maakte mezelf nog steeds geen zorgen. Nooit heb ik in de gaten gehad dat het echt gruwelijk mis was in mijn lijf. De arts kwam meteen to the point. Ik bleek alvleesklierkanker te hebben met uitzaaiingen naar de lever. Ongeneeslijk. Ik zou nog zo'n twee tot zes maanden te leven hebben."

Het echtpaar was in shock en besloot na deze diagnose meteen naar Dirks werk te rijden om dit nieuws mede te delen. "We wilden het eerst aan iemand kwijt voordat we het met onze zonen Niels (27) en Martijn (29) gingen delen. Daar zagen we enorm tegenop. Niels en Martijn waren op dat moment net (samen) op vriendenweekend. Niels: "Het was achteraf heel fijn dat we met al onze vrienden samen waren. Zij hebben ons enorm gesteund en dat doen ze nog steeds."

Genieten
Acht maanden later genieten Dirk en Rina nog steeds elke dag van het leven. Dirk heeft een vorm van alvleesklierkanker waarbij je aan de buitenkant niet ziet dat hij ziek is. Wel is hij zo'n 15 kilo afgevallen. "Het leven is grillig. Natuurlijk had ik nog graag 20 jaar langer geleefd. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Wij hebben in ons leven gedaan wat we wilden doen. We hebben van elke dag genoten. En dat doen we nog steeds. Dat is ook wat ik aan onze jongens heb meegegeven. Natuurlijk mogen ze verdrietig zijn als ik er niet meer ben. Maar ga niet bij de pakken neer zitten. Het leven is veel te mooi om verdrietig te zijn. Maak er wat moois van!" Niels beaamt deze woorden: "Het is zeker heel lastig om te weten dat je je vader gaat verliezen. Maar als gezin staan we er wel hetzelfde in. We kunnen wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin."

Dirk beseft dat de komende periode steeds moeilijker gaat worden. Hij probeert er positief in te blijven staan. "Ik ben niet bang voor de dood. De onzekerheid van hoe ik doodga, is er wel. Dat wil ik verder ook niet weten." Ook Rina is er nuchter over: "Ik vind het natuurlijk verschrikkelijk. Maar we staan er samen positief in. We bespreken veel samen. Ook over bijvoorbeeld de uitvaart en waar Dirk wordt opgebaard."

Alpe D'HuZes
Bij zoon Niels leefde al jaren de gedachten om een keer deel te nemen aan de Alpe D'HuZes, omdat hij dit zo'n mooi, bijzonder en goed evenement vindt. "Toen ons mam schildklierkanker kreeg, speelde dit ook al, maar nooit zette ik de stap door. Ik heb het thuis weleens laten vallen dat ik dit zou willen doen. Toen bij ons pap de diagnose werd gesteld, zei hij zelf aan de keukentafel dat hij het wel mooi zou vinden als ik de plannen voor de Alpe D'HuZes werkelijkheid zou maken."

Niels schreef zich meteen in voor het event, nog voordat hij een team had gecreëerd. Maar ook dat ontstond al snel. Niels' broer Martijn en neef Sander van de Waarsenburg sloten aan en ook Jeanne-Pierre van Veghel, een neef van Dirk, besloot om mee te doen. Daarnaast meldden zich nog een aantal vrienden van Niels aan: Erwin van Dijk, Jeroen van de Ven en Thomas Neaum. Naast het bovengenoemde fietsteam, doet er ook een team mee aan de Alpe D'HuZus (wandelen). Dat zijn Judith Jeurgens, Marie-Louise Beeren en Nellie van Berlo. Deze drie dames gaan daarnaast nog vrijwilligerswerk doen tijdens de Alpe D'HuZes.

"Ons pap is de drijfveer voor ons om mee te doen, maar daarnaast kent iedereen wel iemand met kanker. We gaan allemaal de Alpe D'HuZes voor de eerste keer beklimmen. Als 'Team Dirk van Gerwen' moeten we in totaal €17.500 ophalen als startgeld. Daar zijn we al volop mee bezig. We doen dit op diverse manieren. Er is ook al best wel wat geld toegezegd. Bijvoorbeeld door het bedrijf waar mijn vader werkt. Er staan daarnaast nog ideeën op stapel waar we geld mee kunnen ophalen."

'Team Dirk van Gerwen' gaat ook evenementen organiseren. Zo stond het wandelteam afgelopen zondag al bij de Winterbosfair in Aarle-Rixtel. Medio januari vindt er een sprintwedstrijd plaats bij ASV'33. Begin april vindt er een groot evenement plaats bij Atelier Vonk in de Klokkengieterij. "Jeanne-Pierre van Veghel is daar de eigenaar van. Hij fietst ook met ons mee. Wij willen begin april daar een grote feestavond houden om onze sponsoren te bedanken. Ook organiseren we daar nog van alles om geld op te halen."

Voorrecht
Dirk ziet het als een voorrecht dat hij ondanks de wetenschap dat hij doodgaat, toch nog lange tijd goed heeft kunnen leven. "We hebben zoveel warmte en steun om ons heen (gekregen). Dat geeft je een enorm bijzonder gevoel." Plannen voor de tijd die nog resteert heeft het echtpaar niet. "We hoeven echt niet meer op vakantie of iets dergelijks. We gaan door met ons leven zoals we dat altijd gedaan hebben. Het enige wat ik nog wil halen, is mijn gvb (golfvaardigheidsbewijs). Daarnaast zou het natuurlijk geweldig zijn als ik de Alpe D'HuZes nog mee kan maken. Dit vindt begin juni plaats. Maar we moeten realistisch zijn … die kans is niet heel groot. We zullen zien … "

De MooiLaarbeekKrant
Vanaf nu volgt De MooiLaarbeekKrant 'Team Dirk van Gerwen'. Dit gebeurt middels diverse interviews, blogs en verslagen van evenementen. Het huis-aan-huisblad gaat begin juni ook met hen mee naar de Alpe D'HuZes.

Afbeelding