John Heesakkers van de biologische boerderij ‘Janmiekeshoeve’. Met zijn toestemming loopt de nieuwe wandelroute ‘Boerdonkse Kampen Binnendoor’ over zijn land
John Heesakkers van de biologische boerderij ‘Janmiekeshoeve’. Met zijn toestemming loopt de nieuwe wandelroute ‘Boerdonkse Kampen Binnendoor’ over zijn land

Opening wandelroutes ten noordoosten van Mariahout

Algemeen Natuur

Mariahout - Werkgroep 'Natuur' van Zorg om het Dorp (ZOD) Mariahout is al een aantal jaren actief om in en rond Mariahout wandelroutes aan te leggen. Dit in samenwerking met diverse natuur- en heemorganisaties c.q. werkgroepen.

Werd in 2015 tijdens de opening van het wandelroutebord bij de kerk nog de nadruk gelegd op de routes ten zuidwesten van Mariahout, komende zaterdag zijn de routes ten noordoosten van Mariahout aan de beurt. Een wandelroutebord met oude en nieuwe routes wordt zaterdag 11 maart om 13.30 uur officieel in gebruik genomen op de Hei nr. 15. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Als sinds 2015 is de wens uitgesproken om de Lieshoutse Bossen (Heide) en de Boerdonkse Kampen beter bereikbaar te maken voor de inwoners en bezoekers van Mariahout. John en Angelique Heesakkers timmeren al enige jaren aan de weg met hun Janmiekeshoeve waar ze het biologisch boeren in praktijk brengen en promoten. Zij zijn dan ook degenen die toestemming hebben verleend om de nieuwe wandelroute 'Boerdonkse Kampen Binnendoor' over hun grond te laten lopen. Dat geldt evenzeer over het 'Heen en weertje weidevogelpoel' en de 'Janmiekesvenroute' welke ook al opgenomen waren in de Janmiekesroute van 2015. Het zelfde geldt voor Jos en Lilian van Vijfeijken die met hun nieuwe Bed en Breakfast 'in de Hei' welke per 1 april van start gaat, de Mariahoutse natuur gaan promoten. Beide families zijn dan ook zeer actief geweest bij de aanleg van de wandelroutes.

Met de realisatie van dit laatste project zijn er in Mariahout nu in totaal 13 uitgezette wandelroutes en worden daarnaast de Pioniersroute en de route door 't Geregt aangegeven via de knooppunten van het wandelroutenetwerk. Er is dus sportief gezien veel te beleven rond Mariahout en door dit te combineren met het 'genieten in/van de natuur' wil Zorg om het Dorp bijdragen aan de leefbaarheid in haar dorp en de gemeente Laarbeek. Als geen ander realiseert Zorg om het Dorp zich dat naast vrijwillige inzet ook financiële middelen onontbeerlijk zijn. Al jaren worden deze projecten gesponsord door Rabobank Peel-Noord en gemeente Laarbeek via haar leefbaarheids- en Entente Florale-subsidies. De gemeenschap is deze gulle gevers daar dan ook zeer erkentelijk hiervoor. Zorg om het Dorp streeft er naar met haar maai- en onderhoudsploeg de wandelpaden zo goed mogelijk begaanbaar te houden. Ook de gemeente is hierin zelf actief door regelmatig onderhoud de zandpaden extra aandacht te geven.

Samenwerking met gezondheidsteam 'de Hoge Suute'
Samenwerken staat bij Zorg om het Dorp hoog in het vaandel. Het bestuur is dan ook blij dat de opening zaterdag gecombineerd wordt met de pouleactiviteit van de Gezondheidsrace 2.0. Na de officiële opening gaan de aanwezige gezondheidsteams in besloten kring verder met hun activiteit. Tijdens de uitleg over biologisch boeren zal bij de Janmiekeshoeve zeker ook een wandelroute over eigen grond belopen worden en kan men genieten van de stilte bij het Janmiekesven. Ook zullen biologische producten geproefd en bewerkt worden o.l.v. Maartje van Pompoen en Aubergine.

Folders wandelroutes Zorg om het Dorp
De komende weken worden de folders afgegeven bij de VVV-punten in Laarbeek. Ook zijn deze natuurlijk te vinden in het Dorpsservicecentrum in het Buurthuis van Mariahout. Tijdens de ZOD-Nieuwsbrief van maart, welke deze keer huis aan huis bezorgd wordt, zal een route kaartje bijgevoegd worden. Bent u geïnteresseerd in wat de overige 40 werkgroepen/coördinatoren nog meer doen bij ver. Zorg om het Dorp? Kom dan naar de openbare jaarvergadering op maandag 10 april in het Buurthuis. Zie www.zorgomhetdorp.nl