Archieffoto kermis Aarle-Rixtel
Archieffoto kermis Aarle-Rixtel

Kermis Aarle-Rixtel naar 4e zondag van september

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - De voorjaarskermis verdwijnt en de traditionele kermis van de 3e zondag van augustus verschuift naar de 4e zondag van september. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het overleg dat sinds september 2016 heeft plaatsgevonden in de Werkgroep Kermis Aarle-Rixtel van het Dorpsplatform en een 10-tal verenigingen met de Gemeente Laarbeek. Het Heuvelplein aan de Dorpsstraat blijft de locatie voor de kermis.

Zonder enige attractie van betekenis was de kermis van 2016 in Aarle-Rixtel een flop. Er waren wel enkele kraampjes maar autoscooters en Lunapark waren er niet. Dit was de nieuwe burgemeester Frank van der Meijden ook opgevallen die tijdens de kermiszondag in Aarle-Rixtel was om de recordpoging van het 'langste broodje gezond' op te luisteren dat door Aarle Onderneemt en de KBO werd georganiseerd.

Op initiatief van de burgemeester werden de Aarlese verenigingen opgeroepen om hierover in september 2016 van gedachten te komen wisselen in het gemeentehuis. Meer dan 25 personen zowel uit verenigingen als particulier gaven gehoor aan deze oproep. Onder leiding van het Dorpsplatform werd besloten om met een 10-tal verenigingen verder vorm te geven aan de kermis nieuwe stijl en deze nieuw leven in te blazen.

De kermisexploitanten willen niet meer in de vakantieperiode naar de dorpen komen. Er zijn dan te veel mensen op vakantie en er is dan 'geen stuiver' meer te verdienen. Doorgaan op de oude voet zou binnen enkele jaren de kermis doen verdwijnen uit Aarle-Rixtel.

De voorjaarskermis, die door de Scouting Aarle-Rixtel altijd georganiseerd werd, komt te vervallen. Daarover hebben de gemeente en de Scouting overeenstemming bereikt.

Mede op verzoek van de exploitanten wordt de kermis van augustus verschoven naar september. Rekening houdend met de kermissen in de omliggende dorpen werd gekozen voor de 4e zondag van september.

Vooral voor de Gilden, de rooi en blauw schut, is dit een ingrijpende verandering. Zij openden traditiegetrouw de kermis op zaterdag en hielden hun schietwedstrijden op maandag en dinsdag. Vooralsnog hebben zij besloten hun traditionele schietwedstrijden te houden op de zaterdag en zondag van het 3e weekend van augustus en overwegen ook de kermis in september op te luisteren met deelname aan de opening op zaterdag. Tijdens de kermisdagen zouden de Gilden schietwedstrijden kunnen organiseren op het kermisterrein in de daar aanwezige schiettent.

Om de kermis verder op te luisteren gaat OJA een skate-ramp organiseren en wil de Jeu de Boules Club ook wedstrijden organiseren voor niet-leden. De horeca onder leiding van Café DeJa Vu en Café van Dijk gaan het muziekfestijn dat zij in 2016 organiseerden op het Kouwenbergplein ook naar het kermisterrein verplaatsen, waardoor alle activiteiten tijdens de kermis geconcentreerd worden op en rond het Heuvelplein.

Een belangrijk onderdeel is de betrokkenheid van de jeugd. In navolging van de ervaringen uit Mariahout gaat het Oranje Comité samen met de Scouting de kinderactiviteiten coördineren. De te winnen prijzen kunnen dan weer op de kermis in andere attracties gebruikt worden.

In de loop van de zomer wordt meer in detail duidelijk hoe de kermis nieuwe stijl er uit gaat zien en welke attracties en activiteiten er allemaal komen. Wethouder Greet Buter heeft namens de gemeente volledige medewerking toegezegd. De deelnemende organisaties denken op deze manier de kermis nieuw leven in te blazen om deze traditie voor Aarle-Rixtel te kunnen behouden.

Voor meer informatie of suggesties kunt u contact opnemen met het Dorpsplatform via info@dorpsplatform.nl.