Op 9 maart was de eerste school, Het klokhuis uit Lieshout, op bezoek
Op 9 maart was de eerste school, Het klokhuis uit Lieshout, op bezoek

Laarbeekse scholen bezoeken molen de Leest

Algemeen Jongeren

Lieshout - Ook dit jaar komen in de maanden maart, april en mei de groepen 6 van alle Laarbeekse scholen naar molen de Leest in Lieshout. Dan zijn 11 klassen met in totaal 245 kinderen en 35 begeleiders te gast geweest op de molen.

Voordat de klassen bij de molen komen hebben ze op school een aantal onderdelen van een lespakket behandeld: er wordt gestart met een verhaal dat in 1870 is gesitueerd, zodat het verschil tussen heden en verleden duidelijk wordt. Vervolgens werken de kinderen individueel of in groepen aan een achttal themakaarten waarbij diverse vakken aan bod komen: taal, rekenen, geschiedenis, techniek, natuur en milieu, aardrijkskunde, gezondheid en kunstzinnige vorming. Dat alles natuurlijk in verband gebracht met molens, zodat de kinderen daar op een leuke wijze kennis over opdoen.

Dan is het tijd voor het bezoek aan de molen. Bij elk bezoek worden de klassen door de molenaars en leden van de molenwerkgroep van heemkundekring 't Hof van Liessent begeleid. De klassen worden opgedeeld in kleinere groepen, die om de beurt aan een activiteit deelnemen. Een tweetal activiteiten zijn inhoudelijk: de rondleiding door de molen en aan de hand van een fotokaart diverse onderdelen van de molen opzoeken. De derde activiteit bestaat uit een tweetal spelletjes: met een lepel zoveel mogelijk graan over een parcours naar een pot brengen en natuurlijk zaklopen.

Elke groep mag ook de kap van de molen kruien, om zo de wieken goed op de wind te zetten. Dan draaien ze toch mooi een gewicht van zo'n 18 ton rond!

Op deze manier willen de molenaars en de werkgroep hun doelstelling bereiken: op een leuke en gestructureerde manier over de de molen en het molenaarswerk vertellen aan de kinderen, elk jaar weer!