Afbeelding

Nieuwe wandelroutes Mariahout drukbezocht

Algemeen Algemeen

Laarbeek - De op 11 maart geopende wandelroutes, welke door Zorg om het Dorp zijn uitgezet, worden al direct goed bezocht. Zeker toen ook de eerste dagen de zon uitbundig begon te schijnen werd het er meteen druk. De gedeeltelijk nieuwe wandelroutes lopen ten noordoosten van Mariahout door de Lieshoutse Bossen en de Boerdonkse Kampen. Anders dan deze titel doet vermoeden liggen beide gebieden in Mariahout/Beek en Donk (gem. Laarbeek).

De Lieshoutse Bossen (of Heide) ten noorden van Mariahout is een jong heideontginningsgebied waar vooral grove dennen en sparren voorkomen, evenals de rijen beuken langs de in ere herstelde wandelroute 'D'n Erpse Pad'. Dit pad loopt over de Midden-Brabantse dekzandrug (gevormd na de ijstijd; 10.000 jaar geleden). Door het opwaaiende dekzand ontstonden droge gedeelten in de moerassige en vennenrijke omgeving. Doordat planten grip op het zand kregen ontstond er reliëf in het landschap. Over het verhoogde gedeelte was hier in het verleden al verkeer mogelijk. Het oorspronkelijke pad vormde, in de vroege Middeleeuwen, de verbinding tussen Son en Erp. Nadat in de 19e eeuw de Zuid-Willemsvaart was gegraven werd de Erpse pad verlegd naar het veer richting Boerdonk. Wandelroute D'n Erpse Pad passeert ook de Boerdonkse Kampen, een gebied dat oorspronkelijk bij Boerdonk hoorde maar later door Lieshout werd aangekocht. Al in de 15e eeuw kwam dit gebied in handen van particulieren die op de hoge droge gebieden de eerste boerenbedrijven stichtten.

4 nieuwe wandelrouteborden
De 4 nieuwe wandelrouteborden zijn te vinden op:
1. Hoek Veghelsedijk en Mortelven. Tegenover de ingang van de Trimbaan. Langs het bord loopt Ommetje Oost, welke de wandelaars via de kerk naar de Kontloop, Heiendseloop en de Lieshoutse Bossen brengt. Om de overige routes ten noordoosten van Mariahout te bereiken loopt u via het Mortelven naar de Schaapsdijk waar wandelroute 'Boerdonkse Kampen Buitenom' passeert. Deze route loopt grotendeels over de weg en via het zandpad leidt het u langs het 'Hertenkamp'. Het vormt de basis voor diverse inkort- en uitbreidingsmogelijkheden van uw wandeling.
2. Bij Schaapsdijk nr. 6 waar op 1 april B&B Ín de Hei' wordt geopend. Dit bord staat op de grens van de Lieshoutse Bossen en de Boerdonkse Kampen.
3. Heiendseweg nr. 15 bij biologische boerderij Janmiekeshoeve. Via de route 'Boerdonkse Kampen Buitenom' kan de wandelaar de volgende 3 uitstapjes maken over het grondgebied van de fam. Heesakkers. Allereest kunt u de 'Janmiekesvenroute' belopen welke u brengt naar een stilteplek bij een prachtig ven. De 'Boerdonkse Kampen Binnendoor' leidt u langs een laan vol lindes en biedt u een gevarieerd landschap van weilanden en bossen. Het splitst de route 'Buitenom' in tweeën. Het 'Heen en weertje weidevogelpoel' brengt u naar een mooi uitzichtpunt. De poel trekt jaarlijks diverse weidevogels.
4. Heieindseweg bij knooppunt 15. Vanuit Beek en Donk is deze te bereiken via de Pater de Leeuwstraat en de Lagedijk. Bij dit knooppunt start ook knooppuntenroute naar 't Geregt'.

Dorpsraad Beek en Donk
Vereniging Zorg om het Dorp Mariahout wil de dorpsraad Beek en Donk hartelijk danken voor het mee bekostigen van de wandelrouteborden op De Hei. Zij stelt het op prijs dat de dorpsraad uit de leefbaarheidsgelden een mooi bedrag beschikbaar heeft gesteld. Zo proberen dorpsvereniging Zorg om het Dorp en dorpsraad Beek en Donk bij te dragen aan de leefbaarheid in Laarbeek. Folders van de wandelroutes zijn af te halen bij het VVV-punt op het Piet van Thielplein. Dat geldt ook voor de overige VVV-punten in Laarbeek. In Mariahout liggen de folders bij 'De Pelgrim' en in het Buurhuis.

Openbare jaarvergadering
Wilt u weten wat Zorg om het Dorp nog meer doet om de leefbaarheid in Mariahout te optimaliseren? En wilt u meedenken over de toekomst van Mariahout? Kom dan naar de openbare jaarvergadering op 10 april in het Buurthuis, om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.