Afbeelding

Wandelroutenetwerk Zorg om het Dorp in Mariahout officieel in gebruik

NULL

Wandelroutenetwerk Zorg om het Dorp in Mariahout officieel in gebruik


Mariahout – Bij het startschot van de wandelvierdaagse, op dinsdag 19 mei, wordt om 17.30 uur bij de kerk het nieuwe wandelroute bord met negen wandelroutes in gebruik genomen. Dit ter afsluiting van een project dat twee en een half jaar geleden ingezet is.


Dit veelomvattende project is tot stand gekomen dankzij vrijwillige inzet van velen. Via uitgezette routepaaltjes zijn de 9 routes gemakkelijk te belopen. Bovendien kunnen wandelroutekaartjes van internet worden gedownload via www.zorgomhetdorp.nl . Begin mei zijn de deelborden van de routes om Mariahout Zuid/West aan de Rooijseweg en het Bosven al geplaatst.

De coördinatie lag in handen van Ger Aarts en Ria Lindeman van Zorg om het Dorp (ZOD). Mede dankzij werkgroep ‘Natuur en Landschap Lieshout en Mariahout’ (WNL-LM) zijn er meer dan 20 bankjes en picknicktafels gemaakt en geplaatst. Bovendien zijn er 3 nieuwe wandelroutes uitgezet. Dit alles onder de bezielende leiding van Henk Renders en Cees Dietvorst.

De Torrevenroute heeft als thema water en doet de slogan van de gemeente Laarbeek ‘Waterpoort van de Peel’ alle eer aan. De Bosvenroute loopt van af het Bosven, door de bossen van Brabant Water naar de Mosbulten. Een route met bankjes waar de bewoners van zorgboerderij Grootenhout veel gebruik van maken.

De Pelgrimsroute loop deels om Mariahout West en deels door ‘Het Groene Hart’ van Mariahout. Hier zijn de monumenten ‘de Lourdeskerk met pastorie’, in het processiepark ‘Bernadette’ en ‘de Gekroonde Maagd’ te bezichtigen. Evenals natuurlijk de Lourdesgrot. De Mosbultenroute is gerealiseerd door Staatsbosbeheer, welke ook de nieuwe doorgang door een weiland met poel en bij hun perceel aan de Heieindseweg gereed gemaakt hebben. Met dank aan Frank Kalleveen en Gert van Duuren.

D’n Erpse Pad, uitgezet door Heemkundekring ’t Hof van Liessent’ is opgenomen op het grote bord bij de kerk. Er zal nog een omleiding rechts van PHC de Heidehond gerealiseerd worden, na het broedseizoen.

De Janmiekesroute kwam tot stand dankzij de samenwerking met John en Angelique Heesakkers, die op hun biologische boerderij in de Hei, een stilteplek bij het Janmiekesven bereikbaar hebben gemaakt en ook een prachtig uitzichtpunt op de weidevogelpoel.

De 3 bestaande Ommetjes zijn aangepast en uitgezet, rekening houdend met de wensen van buren en de mountainbikers. Mede dankzij de WiSH-vrijwilligers en Zorg om het Dorp vrijwilligers, als Andre van Hoof en Gerard Bunthof, is deze klus geklaard. Zij onderhouden, samen met Erik Barten, als maaiploeg de wandelroutes.

Dit hele grote project dat Mariahout en haar omgeving nog beter op de kaart zet, is mogelijk gemaakt dankzij sponsoring via het Rabofonds en het Leefbaarheidsinitiatief. Verder door de medewerking van verschillenden middenstanders en natuurverenigingen en stichtingen. Zonder hen had dit alles niet gerealiseerd kunnen worden.

Iedereen is welkom om de onthulling van het nieuwe bord om 17.30 uur bij te wonen. Vanaf 17.00 uur staat de koffie klaar, aangeboden door de Pelgrim. En wie zin heeft kan meteen gaan wandelen over de mooie routes van de wandelvierdaagse, welke dinsdag 19 mei in Mariahout van start gaat. Met dank aan Wilhelmien en Leo Biemans, die de vierdaagse routes hebben uitgezet.

Foto: Deelroutebord Mariahout Zuid/West Met vlnr: Gerard Bunthof (ZOD), Henk Renders, Cees Dietvorst en Leo Bosch (WNL-LM), Ger Aarts, Andre van Hoof en Ria Lindeman (ZOD) en René Brinkgever van (WNL-LM)