De Hoefslag Nationaal kampioen Achttal Klasse Zwaar 1990. Vlnr: Erik van Rixtel, Thea Wich, Leon Verbakel, Annemarie Strijbosch, Ilse de Jager, Martien Verbakel, Wilhelmien Verbakel, Marjan Verbakel
De Hoefslag Nationaal kampioen Achttal Klasse Zwaar 1990. Vlnr: Erik van Rixtel, Thea Wich, Leon Verbakel, Annemarie Strijbosch, Ilse de Jager, Martien Verbakel, Wilhelmien Verbakel, Marjan Verbakel

Rijvereniging De Hoefslag viert gouden jubileum met groot concours

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel – Landelijke rijvereniging De Hoefslag werd in 1967 opgericht door Aarlese ruiters die graag met hun paarden wedstrijden wilden rijden. Wat deze paardenliefhebbers toen nog niet konden weten, was dat zij aan de basis stonden van een vereniging die later zou meedraaien aan de top van de nationale amateurpaardensport. Nu bestaat De Hoefslag vijftig jaar. Dit jubileum wordt op Tweede Paasdag (17 april) gevierd met een groot paarden- en ponyconcours aan de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel.

De eerste dressuuroefeningen werden door veelal boerenzonen gereden op een terreintje aan het Hoogstrijp. Hun edele dieren hadden een iets minder edel uiterlijk dan de huidige dressuurpaarden. Ze werden wel 'luxe paarden' genoemd maar in feite waren het werkpaarden van het Gelderse of Groningse ras die op doordeweekse dagen werden gebruikt om op het land te werken. "In het begin stelde het niet zoveel voor", herinnert medeoprichter en oud-bestuurslid Frans Migchels (67) zich: "We pakten 's zondags het paard uit de wei, sprongen erop en reden aan."

Al gauw genoeg kregen de ruiters volgens Frans meer serieuze plannen: "We zochten iemand die ons wat les kon geven. Dat werd Adriaan Loomans. Toen begon het allemaal wat echter te worden. We kregen meer leden en gingen iedere week oefenen. We wilden wedstrijden gaan rijden. Daarvoor moesten we ons wel aanmelden bij de bond." Deze aanmeldingsdatum, 1 juni 1967, is de oprichtingsdatum van landelijke rijvereniging De Hoefslag.

Meedoen aan een concours was een onderneming waarvoor de leden de hele zondag uittrokken. "We gingen overal te voet naar toe", herinnert Frans zich: "Er werd 's morgensvroeg een paard in de platte kar gespannen. Daar gooiden we pakken hooi op, roomkruiken met water en al onze spullen. Sommige leden zaten op de kar met hun paard in de hand. De rest reed mee te paard. Op de terugweg zaten er meestal meer op de kar want na de wedstrijd dronken we nog wat in de tent en onderweg naar huis stopten we hier en daar bij een café."

Onder voorzitterschap van Toon Royackers groeide de vereniging gestaag. De eerste jaren werd er geoefend op een terrein waar nu Zonnetij staat, later op het huidige oefenterrein aan de Molenstraat. Ruiters kregen beschikking over paarden die beter geschikt waren voor de dressuursport (of zoals de kenners zeggen: paarden met meer bloed). De club kreeg beschikking over deskundige instructeurs waaronder de bevlogen Toon Royackers (om naamsverwarring met de voorzitter te voorkomen vaak Toontje genoemd). Daarnaast gingen veel leden ook privéles halen. Dit alles had tot resultaat dat het niveau van de rijvereniging in de jaren '80 met sprongen vooruit ging en de prijzen binnen begonnen te stromen.

"In '87 hadden we een echt topjaar", vertelt huidige voorzitter Jos Kuijpers (54): "Toen werden we met drie achttallen in de klasse Zwaar, Midden en Licht Brabants (NCB) en nationaal (NKB) kampioen." Ook in de jaren daarna behaalde De Hoefslag, zowel in de afdelings- als in de individuele dressuur vele kampioenstitels. Andere hoogtepunten waren de optredens van enkele viertallen die met een kür op muziek op grote evenementen zoals Indoor Brabant en CHIO Rotterdam menig eerste prijs in de wacht wisten te slepen.

Sinds een aantal jaren is in de afdelingsdressuur de categorie Achttallen, door afnemende belangstelling, vervangen door de categorie Viertallen. Ook hier presteert de rijvereniging volgens de trotse voorzitter uitstekend: "Ons viertal Midden is in 2016 nationaal kampioen geworden."

Nu bestaat De Hoefslag vijftig jaar. Dit jubileum wordt op 17 april, Tweede Paasdag, gevierd met een groot paarden- en ponyconcours aan de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel. Jos licht toe: "De voorbereidingen zijn in volle gang. Pieter Verschure heeft een mooi terrein ter beschikking gesteld, tent en hindernissen zijn geregeld en we krijgen veel hulp van leden en vrijwilligers. Op de dag van het concours rijden 's morgens de pony's en 's middags de paarden. De afdelingsdressuur is midden op de dag, het springen de hele dag door. De aanvang is 10.00 uur en de entree is gratis. We hopen op goed weer en veel belangstelling."