Afbeelding
Foto: Martin Prick

Toni en Mieke van den Bergh-Heugten 50 jaar getrouwd

Human Interest

Op 28 april 1974 trouwden Toni en Mieke en dus zijn ze al 50 jaar een paar. Hoewel ze elkaar al zeker vijf jaar kenden was Mieke 21 toen er getrouwd werd. Het feest was bij Henk Lammers op Donk.

Beek en Donk - Toni is vaak vereenzelvigd met Jo Ceelen, de ‘legendarische’ Beekse drogist. Dat is vaak zo ver doorgevoerd, dat mensen dachten dat het vader en zoon was. “Maar dat kon niet”, vertelt Toni, “want Jo en Bertha hadden geen kinderen.” Toch is de drogisterij héél sterk met Toni verweven geweest. Zo hebben Toni en Mieke elkaar ook leren kennen.

Begin
Het begon allemaal in het pand waar tot voor kort slagerij Brouwers was gevestigd. Daar had Jo Ceelen de eerste supermarkt. Jo stond samen met zijn Bertha bekend als ‘met de mensen begaan’ en ‘altijd tijd hebben voor anderen’. Als jongen van 10 jaar ging Toni al helpen in de winkel, “Flessen opruimen en vegen.” Toen hij 14 jaar was kwam hij bij Jo in vaste dienst en later ontmoette hij in de winkel Mieke. Die woonde in de Smalleweg en ging later werken bij supermarkt Brouwers. Na een verkering van een jaar of vijf ging het stel wonen aan de Leeuweriklaan. Inmiddels had Jo het winkelpand verkocht aan Brouwers en betrok hij een tijdelijke noodwinkel tegenover de supermarkt. Later is die supermarkt een slagerij geworden. Maar Jo had plannen voor nieuwbouw. Die plannen werden concreet toen de oude pastorie werd afgebroken. Daartoe bouwde hij de rij van drie winkels, waar hij er zelf de eerste betrok en nu bloemenhandel Fons zit. Deze winkel was genoemd naar het gebouw dat op die plaats stond: ‘De oude pastorie’. De winkel ernaast was oorspronkelijk bedoeld als eventuele uitbreiding van zijn winkel. Daarin werd echter de sigarenwinkel van Van den Broek gevestigd. De derde winkel werd verhuurd aan schoenenhandel Slaats.

Tijdperk
Op 60-jarige leeftijd wilde Jo het wat kalmer aan gaan doen. Jo wilde graag dat Toni en Mieke de zaak overnamen. “Dat is ook allemaal heel netjes beschreven, want dat kan niet zomaar vanwege erfrecht”, legt Mieke uit. Ze stonden in het dorp bekend op dezelfde betrokken manier als ook Jo tussen de mensen stond. Als Toni en Mieke op vakantie wilden, stond Jo klaar om de zaak voor een paar weken over te nemen. Trots liet hij dan aan het einde van die tijd zien, dat hij meer omzet draaide dan Toni. “Ik verdenk hem ervan dat hij wel eens wat van zijn eigen geld in de kassa stopte om te laten zien dat hij het vak niet verleerd was”, lacht Toni. Hij en Mieke hebben de zaak gerund tot Toni 68 jaar oud was. Dat was het einde van het tijdperk drogisterij Jo Ceelen, want iedereen had het altijd over Jo Ceelen of Toni van Jo Ceelen.

Goede vrienden
Al van jongs af aan is het echtpaar bevriend met Gerard en Wil Hanegraaf. “We gingen alle bars af”, legt Toni uit, “tot in Bels (België) toe.” Gerard probeerde Toni te interesseren voor carnavalsvereniging De Teugelders. “Als jij prins wordt, ga ik bij die club, had ik met Gerard afgesproken”, vertelt Toni. “Het gebeurde en ik heb in de vereniging alle functies vervuld, behalve prins, want dat wilde ik niet en dansmarieke ben ik ook nooit geworden.” Een aparte tijd was het dat Toni na een auto-ongeluk in Helmond met een stellage om zijn lijf moest lopen, omdat zijn nek gebroken was. Hij functioneerde gewoon in de winkel terwijl in het hele dorp er werd gepraat over Toni, die maar gewoon in de winkel stond. Vervoer was in die tijd een probleem, want in een gewone auto kon Toni niet zitten. Gelukkig werkte Gerard bij Nolte en had hij een busje ter beschikking. Wil zorgde ervoor, dat er speciale kleding werd gemaakt met veel klittenband, zodat Toni er toch netjes bij liep.

In de coronatijd was Toni één van eersten in Beek en Donk die erg ziek werd. Hij moest naar een ziekenhuis ver weg en merkte toen dat de mensen in Beek en Donk met hem meeleefden. Hij kreeg in het ziekenhuis in Assen stapels kaarten! In die tijd overleed zijn zus Helmi. Toni mocht en kon niet bij de begrafenis zijn. “Dat heb ik heel erg gevonden.”

Herinnering
Samen hebben ze veel gereisd. Vooral de Noorwegencruise is iets dat een sterke indruk op allebei heeft gemaakt. “Wij willen graag geleefd worden op zo’n reis. Lekker eten, ’s middags met de bus een excursie en met het diner weer ‘thuis’ op de boot.” Op dit moment doen ze het wat rustiger aan.

Mieke en Toni met bruidsmeisje Moniek van der Veght.