De kersverse Laarbeek Koning: Jan van de Laar
De kersverse Laarbeek Koning: Jan van de Laar

Laarbeek Koningsschieten in Lieshout

Algemeen Evenementen

Lieshout - Het is al weer 10 jaar geleden toen het idee ontstond om met de 5 Gilden uit Laarbeek een gezamenlijke activiteit te doen. Zo is het Laarbeeks Koningsschieten ontstaan. Elk jaar wordt het door een ander Gilde georganiseerd.

Dit jaar was het de beurt aan het Sint Servatius Gilde uit Lieshout. Alles was tot in de puntjes geregeld, zelfs het weer was optimaal. Na een kopje koffie te hebben gedronken, met een lekker plakje cake erbij, werd er om 13.00 uur gestart met een optocht door het dorp. Het doel was om op de heuvel even te stoppen bij de dorpspomp om wat te drinken.

Deze pomp, die uniek is in Nederland en ver daar buiten, geeft niet alleen water, maar bij speciale gelegenheid komt er ook bier uit. Een betere manier van verbroederen is er niet. Nadat de pomp zijn werk had gedaan vertrokken de Gildebroeders naar het Gilde paviljoen om daar te strijden om het felbegeerde Laarbeeks Koningsschild. De ongeveer 40 schutters zagen bij de 6e ronde dat de vogel zijn laatste adem uitblies. Jan van de Laar junior van het Sint Servatius Gilde Lieshout was de schutter die bij het 253ste schot de vogel naar beneden haalde, en hierbij de titel over nam van Jan Rovers van het Sint Leonardus Gilde uit Beek en Donk.

Alle 5 de Gilden zijn het er over eens dat dit evenement jaarlijks op de agenda moet staan.