Vaklieden zijn druk bezig om alle schade te repareren
Vaklieden zijn druk bezig om alle schade te repareren Foto: Martin Prick
FOTO'S

"Brand als lesmateriaal gaan gebruiken"

Algemeen Algemeen

Lieshout - Van kattenkwaad tot erger. Zo kun je de brand bij de Mariabasisschool in Lieshout wel bestempelen. Enkele leerlingen van de school haalden zaterdag aan het einde van de middag wat kattenkwaad uit op het schoolplein. Uiteindelijk leidde het ertoe dat een kliko in brand vloog en er flinke schade ontstond aan de gevel en het dak van de school. Ook was er veel roet en waterschade, voornamelijk bij de klas waar de brand recht voor de deur plaatsvond. Daar stonden 20 computers en een nieuw digibord. De schade wordt geschat op tienduizenden euro's.

Van de eerste schrik bekomen, kijkt directeur Xavier de Wit van de school alweer met goede moed vooruit naar komende maandag. Dan is de meivakantie afgelopen en gaan de kinderen weer naar school. "Iedereen kan gewoon weer zijn lessen gaan volgen. Het grootste verschil zal zijn dat groep 7, de klas waar de brand recht voor was, op een andere plek in het gebouw les gaat krijgen. Dat lokaal is flink aangetast. Het dak is door de brand open en er is ook veel waterschade", vertelt De Wit.

Afgelopen maandag was het een drukte van jewelste op de Mariaschool. Schoonmakers, aannemers, ambtenaren en mensen van de overkoepelende scholenorganisatie Eenbes kwamen bij elkaar om een actieplan op te stellen zodat snel gestart kon worden met de herstelwerkzaamheden. "Het belangrijkste punt was of alles wel goed op elkaar kon aansluiten en dat lukt goed", meldt De Wit.

Maandag kunnen alle leerlingen dus gewoon weer naar school. Als ze het schoolplein oplopen zullen zij zeker nog resten van de brand zien. De Wit vindt dat geen probleem. "Het is niet zo heel erg als de schade zichtbaar is. Voor het verwerken van dingen is dat belangrijk voor leerlingen. Ze zien nu direct dat brand stichten heel gevaarlijk is. Je kunt zeggen dat het in dat opzicht toch wel leerzaam is. We maken er een onderwerp van gesprek van. Een voordeel bij een nadeel. Kinderen kunnen nu zelf zien hoe snel brand om zich heen grijpt."

De Wit is blij dat de schade relatief gezien meevalt. "Door de snelle alarmering van buurtbewoners, die heel betrokken zijn, is de schade beperkt gebleven tot één lokaal. De ouders van de kinderen die de brand gesticht hebben zijn ook heel erg geschrokken. Zij werken zeer positief mee. Zaterdag ga ik nog bij ze langs en praat ze dan even bij. Uiteindelijk is het kattenkwaad. Kinderen vinden het spannend om te doen. Nu zien ze wat de gevolgen kunnen zijn."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding