Joan Briels
Joan Briels Foto: Joost Duppen

150.000 euro ligt klaar voor een goed, duurzaam idee

Algemeen Gemeente

Beek en Donk – Heb je een goed idee, gericht op duurzaamheid, dan is het nu je kans. De gemeente Laarbeek heeft 150.000 euro klaarliggen voor goede ideeën op het gebied van duurzaamheid. Mensen die nog een briljante ingeving hebben, of bedrijven met een goed product of plan kunnen zich nog tot 15 mei inschrijven bij de gemeente. "Het gaat om ideeën die Laarbeek verder brengen op duurzaamheid", verduidelijkt wethouder Joan Briels.

Wat het project zo uniek maakt is dat op woensdag 21 juni op één avond alle geselecteerde deelnemers hun idee voor een jury moeten presenteren. Deze jury, bestaande uit vijf vooraanstaande, deskundige personen, beslist die avond ook direct welk idee er met hoeveel euro van de 150.000 beschikbare euro's vandoor gaat. "Het is spannend omdat we niet weten wat het op gaat leveren. Die mensen mogen beslissen over publiek geld", vertelt Briels. De wethouder benadrukt dat alles wel volgens de bestaande regels gaat. De gemeenteraad heeft eerder al aangegeven dat duurzaamheid een belangrijk item is en heeft er 150.000 euro voor vrij gemaakt. Uiteindelijk beslist het college van B en W, maar Briels geeft aan dat zij de adviezen van de jury overnemen. "Het is namelijk van belang dat zij onafhankelijk kunnen beslissen. We dagen ook commerciële partijen uit, zolang het rendement maar terugvloeit naar de Laarbeekse gemeenschap."

De jury bestaat uit Jan-Renier Swinkels (directievoorzitter Bavaria), Elies Lemkes-Straver (directeur ZLTO, voorheen directeur Brainport), Frits Swinkels (voorheen Rabobank, nu zelfstandig en adviseert coöperaties), Bob Hutten (Hutten Catering, initiator Verspillingsfabriek) en Anita van Vlerken (Associatie voor Coaching). Juryvoorzitter (met vooral een notariële functie) is Huub Gijsbers (directievoorzitter BDO accountants).

Het idee is afgekeken van het televisieprogramma Dragons Den, waar ondernemers andere ondernemers helpen hun idee op poten te zetten. Het idee van deelnemers aan de Laarbeekse Dragons Den moet betrekking hebben op minimaal één van de volgende pijlers, wil het geld krijgen van de Dragons. Maatschappelijk rendement, milieurendement en het versterken van de lokale economie.

Tot nu toe hebben zes mensen en of bedrijven zich definitief ingeschreven drie voldoen bijna aan de voorwaarden. "We willen iets op gang brengen, concrete projecten mogelijk maken. Mensen die een goed idee hebben, maar moeite hebben met de verdere uitwerking willen we helpen", legt Briels uit.

De Dragons Den avond is op 21 juni in het Dorpshuis in Lieshout. De vijf Dragons overleggen telkens of ze overtuigd zijn van het gepresenteerde idee en het geld willen geven voor de verdere uitwerking. Ook is er die avond een publieksprijs, die bestaat uit 2500 euro voor het beste idee volgens het publiek. Briels: "Als het een succes is gaan we het herhalen."

Voor meer info: www.laarbeekenergiek.nl.