Logo mooilaarbeek.nl
Archieffoto: Scott Hamilton en Jos Beeren   | Fotonummer: a4cb65
Archieffoto: Scott Hamilton en Jos Beeren
Kunst en Cultuur

Einde van tijdperk Wim Beeren Jazz Society

Aarle-Rixtel - Een begrip in Aarle-Rixtel én de jazzwereld is het: Wim Beeren Jazz Society. Een keer per maand trokken liefhebbers van jazzmuziek naar Van Bracht in Aarle-Rixtel om daar een keur aan beroemdheden te zien optreden. Woensdag 21 juni zal een memorabele avond worden voor Wim Beeren Jazz Society. Voor de laatste keer wordt dan de maandelijkse muziekavond georganiseerd.

Na ruim acht jaar en meer dan honderd concerten is het over en uit. Voor de drie organisatoren is het mooi geweest. "We hebben allemaal andere prioriteiten gekregen en vinden dat dit het juiste moment is om te stoppen", legt Jos Beeren uit. Samen met Carel Martin en Hans Verhoeven was hij de grote aanjager van de maandelijkse jazz-avonden bij Van Bracht. "Niets heeft eeuwigheidswaarde, ook de Jazz Society niet." Misschien wordt er in de toekomst incidenteel nog iets georganiseerd.

In maart 2009 begon Wim Beeren, de broer van Jos, met tweemaandelijkse jamsessies. Hij kon er zelf echter maar kort van genieten, want hij overleed in juli van dat jaar. "Een paar weken voor hij stierf, vroeg hij mij of ik er mee door wilde gaan, daar heb ik ja op gezegd", vertelt Jos. "Het nadeel van jamsessies is dat er vaak dezelfde personen op af komen. En ik ben iemand die als hij ziet dat iets stagneert er verandering in wil aanbrengen." Vandaar dat vanaf begin 2012 er alleen nog maar een keer per maand de inmiddels befaamde jazzconcerten werden georganiseerd. Dat veel beroemdheden uit de jazzwereld hun weg naar de Kerkstraat in Aarle-Rixtel vonden heeft alles te maken met de muzikale achtergrond van Jos Beeren. 25 jaar speelde hij in het beroemde Metropole Orkest en was muzikaal leider van The Timeless Big Band. Hij trok door onder meer Europa en Japan en bouwde zo een groot netwerk op. "De jazzwereld is niet zo heel groot. Als je goede contacten hebt, kun je ook grote namen binnenhalen. De liefde voor muziek is waar het om draait." Grote namen uit Nederland en het buitenland haalde Wim Beeren Jazz Society naar Aarle-Rixtel. "Ik ben trots dat de bekende Amerikaanse saxofonist Scott Hamilton kwam, maar ook het optreden met The Timeless Big Band was een hoogtepunt, net als het optreden afgelopen maart van Eric Vloeimans."

De organisatie merkte echter dat 'normale' concerten minder druk bezocht werden. "Dat heeft vooral te maken met het jazzpubliek. Dat is een kleine groep die ook nog eens vergrijst. Jong publiek komt er niet bij." In de laatste nieuwsbrief maakte de organisatie het stoppen bekend. "Mensen gaven aan dat ze het heel erg jammer vinden, maar ze begrijpen het wel. Wat het zo'n succes heeft gemaakt zijn de muzikanten, het publiek, de vele mensen achter de schermen en ook de locatie. Van Bracht."

Voordat Wim Beeren Jazz Society echt geschiedenis is, is er nog het laatste concert op woensdag 21 juni, met Fay Claassen. In alle opzichten wordt het een memorabele avond.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>