Een recente foto van Jan en Jo Vesters
Een recente foto van Jan en Jo Vesters

Gouden huwelijk voor Jan en Jo Vesters-van Vijfeijken

Algemeen Algemeen

Mariahout - "Gewoon samen goed aandoen, geven en nemen." Dat is de gouden tip voor een 50-jarig huwelijk, vertellen Jan en Jo Vesters – van Vijfeijken uit Mariahout. Het grote feest voor familie, vrienden en bekenden wordt gehouden in zaal 'De Pelgrim', waar eerdere trouwjubilea ook gevierd werden.

Lieshout
Jan en Jo komen allebei uit Lieshout. Jan werd geboren in de Dorpsstraat op 28 april 1943, maar zijn geboortehuis is afgebroken. Hij groeide op met een halfbroer, een zus en twee broers. Jo zag het levenslicht op 23 januari 1944 aan de Herendijk 5, als tweede jongste van negen kinderen. Jan vertelt: "Nadat ik van de ambachtsschool werd gestuurd, kwam ik als 14-jarige, via Jeurgens in Aarle-Rixtel, terecht bij de bakkerij van Toon Rooijmans in Lieshout. Om al zo jong te kunnen werken had je een speciale werkkaart nodig van de gemeente." Het stel ontmoet elkaar als Jo bij de bakker huishoudelijk werk gaat doen. Jan vertelt smakelijk: "Toen het kermis was in Nijnsel, zei ik tegen Jo: Ik zal morgen een keer met jou dansen." Zo gezegd, zo gedaan. Maar Jan had er niet bij gezegd dat hij ook een afspraak had met een meisje in Aarle-Rixtel. Met de smoes dat hij zijn tante Zus moest wegbrengen, liet hij Jo achter. Dat had hij niet hoeven doen, want het meisje in Aarle-Rixtel moet nog komen. Ondertussen bouwden Jan en Jo hun relatie langzaam op door elke zondag samen te dansen. "En nu bouwen we het langzaam af", gniffelt Jan.

Huwelijk
Tijdens de koffie haalt Jan zijn trouwring van zijn vinger af. Daarin staat een heel andere trouwdatum gegraveerd, namelijk 27 juni 1967. Hoe dat kan? Jan kreeg een blindedarmontsteking en moest geopereerd worden in het Lambertusziekenhuis in Helmond. Alles was geregeld, maar trouwen op 27 juni bleek niet haalbaar. Gelukkig werd Jan snel opgelapt, zodat zijn ouders, die een reis gepland hadden naar Canada, weg konden. Op 4 juli werd er eerst getrouwd en vanaf die tijd woont het stel aan de Julianastraat. Samen kregen ze drie zonen: Ario, Theo en Maarten. Inmiddels zijn daar 2 schoondochters en vijf kleinkinderen bijgekomen. Jan werkte zijn hele leven als bakker en weet zich de tijd dat een witbrood 48 cent kostte goed te herinneren. Jo zorgde voor de kinderen en zorgde ervoor dat de kinderen niet te veel lawaai maakten als vader lag te slapen. Vakanties werden gevuld met dagjes Wanrooij samen met een zus van Jo en haar gezin of een weekje op de camping in Drenthe. Toen de kinderen op zwemles gingen, deden Jan en Jo ook mee. "Dat hadden wij nooit geleerd. Door schoonbroer Frans en zus Mea, zagen wij meer van de wereld. Frans zocht altijd alles uit en zo belandden wij bijvoorbeeld in Rome, Lourdes en Parijs. Of we gingen met een reisgezelschap. Wij hadden het graag een beetje georganiseerd", legt Jo uit. "Da waar hendig voor die ongedoopten", lacht ze.

Hobby's
Jan en Jo zijn nog steeds actief. Jan fietst graag en speelt jeu de boules in Mariahout. Jo is in touw als vrijwilligster bij 'De Zonnebloem' en zingt bij de Liederentafel. Beiden verheugen ze zich op hun feest. "Bakker Toon Rooijmans is nu drieënnegentig en komt ook", vertellen ze beiden enthousiast.

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert het gouden bruidspaar en wenst hen een prachtige dag.

De trouwfoto van Jan en Jo
Een recente foto van Jan en Jo Vesters