De nieuwe koning, Mari Kerkhof, vergezeld door zijn vrouw Marianne
De nieuwe koning, Mari Kerkhof, vergezeld door zijn vrouw Marianne

Mari Kerkhof nieuwe Koning Onze Lieve Vrouwe Gilde

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Op de zondag van het eerste Aarles Gildeweekend was het de beurt aan het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Bij het Jan van Doorenpaviljoen werd 's middags onder grote belangstelling en prima weersomstandigheden het driejaarlijkse koningsschieten gehouden.

De aftredende koning Bjorn Kerkhof hing zijn koningsvest onder de schutsboom. De boom werd 'gevrijd' (vrijgemaakt) via het lossen van de eerste schoten door wethouder Van Zeeland en pastor Verbraeken. Na de daaropvolgende traditionele drie schoten vooraf door de aftredende koning werd de strijd aangebonden door de drie kandidaten voor het koningschap. De fraaie blauwe vogel hield lang stand, maar moest zich uiteindelijk bij het 107e schot gewonnen geven. Dat laatste schot werd gelost door Mari Kerkhof, die zich aldus drie jaar lang koning van het Onze Lieve Vrouwe Gilde mag noemen. Hem werd het koningsvest omgehangen en echtgenote Marianne kreeg een mooie bos bloemen. De broeders van de blauwe schut brachten hun nieuwe koning de traditionele vendelgroet, waarop deze het eveneens traditionele koningsbier liet schenken.

Daarna werd samen met het Sint Margarethagilde opgetrokken naar het centrum van het dorp, waar het Sint Margarethagilde de nieuwe koning eveneens een vendelgroet bracht. Daarmee kwam een eind aan een zeer geslaagd eerste Aarles Gildeweekend.