De gesloopte muur. Daarachter de volière. Een blauw handdoek dicht het gat
De gesloopte muur. Daarachter de volière. Een blauw handdoek dicht het gat

"Die vogels zie ik nooit meer terug"

Algemeen Dieren

Beek en Donk - Theo Heinsbergen heeft niet de illusie dat hij nog enkele van zijn vogels terugziet. Maar de Beek en Donkenaar wil wel aandacht vragen voor de roof van 39 van zijn vogels. Om anderen te waarschuwen in de hoop dat zij geen slachtoffer worden van diefstal. "Die vogels zie ik nooit meer terug."

Terug naar afgelopen vrijdagochtend. Theo stond 's morgens op en stond op het punt om naar zijn auto te lopen. Hij wierp nog even een blik naar buiten, naar zijn volière. "Ik zag ineens wat wits, het gebouw achter de volière. Ik kon er zo doorheen kijken." Heinsbergen wist meteen dat het foute boel was. Hij heeft zijn volière wel beveiligd, maar aan de achterkant zit een betonnen schutting. "Die hadden ze gewoon gesloopt. Langs mijn huis (aan de Smalle Weg, red) loopt een pad. Bij het pand achter mijn huis hebben de dieven gewoon het hek doorgeknipt en daarna de schutting gesloopt." In de nacht van donderdag op vrijdag gingen de dieven, die volgens Heinsbergen precies wisten waarvoor ze kwamen, er met 39 vogels vandoor. En niet zomaar wat vogels. Heinsbergen kweekt de vogels zelf en sommigen zijn veel geld waard. "Ik had die week net de kooi winterklaar gemaakt en alle kweekkoppels bij elkaar gezet. Vandaar dat ik precies weet hoeveel ze er hebben meegenomen. De hoofdmoot is mutatieputters, maar er zijn ook goudvinken, zwarte sijzen, treursijzen en zwarte woestijnvinken meegenomen."

Heinsbergen deed aangifte bij de politie, maar heeft weinig hoop dat hij nog enkele van zijn vogels terugziet. "In Nederland moeten alle Europese vogels een bepaalde ring hebben, met een code van de kweker. Maar in België niet. Die ringen zullen er af zijn gehaald en dan gaan de vogels in België de markt op." Heinsbergen hoopt met de aandacht voor de diefstal vooral andere kwekers te informeren dat ze voorzichtig moeten zijn. Of hij zelf weer aan de slag gaat met het kweken van de vogels? Heinsbergen weet het nog niet. "Mijn motivatie is nu ver onder het vriespunt. Een vriend van mij uit Liessel is twee jaar op rij bestolen. Daar heb ik weinig zin in. Dus ik moet nog kijken wat ik ga doen."