Ger Coppens
Ger Coppens

Geweldige Ger Coppens 'maalt door' in Ons Tejater

Algemeen Recensie

Er was een optreden gepland van Kwartjesvolk, maar het liep anders. Vanwege een sterfgeval binnen die groep was het Ger Coppens die optrad op zaterdag 11 november in Ons Tejater in Lieshout. De organisatie dankte Ger omdat zij op korte termijn deze avond wilde verzorgen. In de aankondiging in de bladen werd haar optreden vermeld onder de titel 'Doormalen', wat slaat op haar jeugd als dochter van een molenaar. Zelf zag zij daarin het doormalen in je hoofd, wat je doet na je zestigste. Een uitverkochte zaal genoot met volle teugen van haar optreden. Ze werd begeleid door een paar geweldige muzikanten, Hent van den Heuvel die accordeon speelde en Jan van Schijndel die diverse instrumenten bespeelde. Van doedelzak tot mondharmonica en gitaar, hij is van alle markten thuis. Zowel Jan als Hent maken ook deel uit van Kwartjesvolk, zodat we eigenlijk een mix op het podium hadden staan.

Maar een hoofdrol was weggelegd voor Ger Coppens zelf, die weer op onnavolgbare wijze gewoon zichzelf was en er een schitterende show van maakt. Een liedje uit haar jeugd op kostschool in Aarle-Rixtel; 'De zuster van de rik' deed het nog prima. Enkele gevoelige liedjes zoals dat over haar moeder raakten een tere snaar bij het publiek. Tussen haar liedjes door vertelde Ger wat anekdotes, gewoon alsof je bij haar in het café op de koffie was. Heel mooi was het lied over de bedevaart naar Lourdes dat een bijzonder meisje uit het publiek, Anouk, met Ger samen mocht zingen. Spontaan gevraagd en meteen in het programma opgenomen. Ook dat is Ger.

Ger zingt over van alles wat er in haar dagelijks leven voorbij kwam en komt. Van de man met het delirium, van de nachten doorzakken in het café, van een heel gewoon klein dorp waar niks te beleven is, maar waaraan ze toch haar hart verloren heeft. Simpel, eenvoudig en ontroerend. We hebben met z'n allen genoten van het optreden van Ger. De hele avond mooie liedjes in het Boerdonkse dialect of in het Nederlands en dan als afsluiter een Engelstalig lied, dat door iedereen uit volle borst werd meegezongen. Je verwacht zo'n lied niet, maar het was geweldig.

Nelly de Groot-Cooijmans