Promotie van de volksgezondheid wordt o.a. gesponsord door SPO
Promotie van de volksgezondheid wordt o.a. gesponsord door SPO

Stichting Pandilla Ontwikkelingshulp; Geef bewust aan een erkend goed doel

Algemeen Algemeen

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Laarbeek – Stichting Pandilla Ontwikkelingshulp (SPO) bezit het certificaat van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). De stichting kreeg onlangs te horen dat ze bij de 500 Erkende Goede Doelen in Nederland hoort. Donateurs kunnen zeker zijn dat hun geld op een goede plek terechtkomt.

Strenge eisen om bij de 500 Erkende Doelen te behoren
Tineke Swinkels en Tonnie Gevers van SPO zetten zich met medebestuursleden vol hart en ziel in voor projecten in India. De afgelopen dertig jaar heeft SPO verschillende projecten gerealiseerd. Van waterputten slaan en scholen bouwen tot het verstrekken van microkrediet. SPO concentreert zich op Andhra Pradesh, een van de droogste streken in Zuidoost-India. De dames zijn dan ook blij dat ze tot de 500 Erkende Goede Doelen behoren. SPO voldoet aan alle strenge eisen die het CBF hanteert. CBF had inzage in de totale boekhouding en die was prima in orde.

Kledingcontainers en donaties
SPO haalt het meeste geld op door middel van kledingcontainers, de groene bakken die je in Laarbeek op verschillende plekken ziet staan. "De kledingcontainers staan in de hele regio", vertelt Tonnie. "En in het hele land wordt huis aan huis kleding opgehaald, door middel van zakken die mensen in de brievenbus krijgen." Met opbrengsten van de kleding kan de stichting projecten in India financieren. Daarnaast heeft SPO inkomsten van donaties door mensen die SPO een warm hart toedragen. "Wij zijn een zeer transparante organisatie die streng gecontroleerd wordt", legt Tineke uit. "We hebben een gesloten circuit, als mensen geld of kleding doneren dan komt het zeker bij goede doelen terecht. Daarom zijn we zo blij dat we bij de 500 Erkende Goede Doelen horen."

Duurzaam en sociaal
"Mensen stoppen hun kleding vaak achteloos in een container of in een zak", vertelt Tonnie. "Maar er zit een hele wereld achter de kledinginzameling. De kleding die wij van mensen krijgen, wordt honderd procent hergebruikt." In een sorteercentrum in Delft worden de kleren gesorteerd op kwaliteit. Volgens Tonnie is de logistiek achter het legen van de containers ook belangrijk. "Ze moeten regelmatig geleegd worden, anders gaat de kwaliteit van de producten achteruit." Naast het realiseren van goede doelen in India, worden in het sorteercentrum banen gecreëerd. "Het sorteren gebeurt door asielzoekers, die hierdoor inkomsten hebben", vertelt Tineke. "Honderdvijftig mensen hebben door het sorteren van kleding een salaris. Dat is een mooie bijkomstigheid." De trotse bestuursleden van SPO geven aan dat hun organisatie openheid van zaken hoog in het vaandel heeft staan. "Het CBF blijft ons controleren, zodat dat u weet dat wij uw donatie goed zullen besteden."