Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Voorzittershamer LIMO overgedragen aan Peter Verstappen

Zakelijk Algemeen

Lieshout – Tijdens de algemene ledenvergadering van ondernemersvereniging LIMO op 12 december overhandigde Mark Lommen na zes jaar de voorzittershamer van het bestuur aan opvolger Peter Verstappen. Een terug- en vooruitblik aan het begin van het nieuwe jaar met twee betrokken bestuurders 'die de club een warm hart toedragen'.

Wisseling van de wacht
Mark Lommen van DIO Drogisterij Mark heeft twee volle periodes van drie jaar als voorzitter vol gemaakt en wordt opgevolgd door Peter Verstappen van Trovatello – Verstappen Advocatuur en Mediation. Sacha Quaedvlieg en Johan Duijmelinck traden af tijdens de algemene ledenvergadering en werden opgevolgd door Rianne van Eerdt en Wim Hubrechsen, beiden afkomstig uit Lieshout. Hiermee is het bestuur op één persoon na vernieuwd en bijna compleet.

Mark, wat heeft zes jaar voorzitterschap je opgeleverd?
"Om te beginnen heel veel contacten", vertelt Mark. "Ik heb ontzettend veel mensen leren kennen in een hele brede context; van collega-ondernemers tot aan gemeente en verenigingen. Je leert er enorm veel van. Als ondernemer heb ik overdag geen tijd om de krant te lezen en alles bij te houden wat er lokaal gebeurt. Wij hebben daarom op een gegeven moment Louis Doomernik, oud-netwerkinspecteur, gevraagd ons als bestuur te ondersteunen en adviseren. Louis kent alles en iedereen. Zijn rol is van onschatbare waarde gebleken. Toen ik zes jaar geleden startte, telde LIMO 28 leden. Inmiddels zijn dit er 85. Je moet er wel op uit om leden binnen te halen maar ik ben trots op deze groei."

Peter, wat denk jij dat het voorzitterschap jou als mens gaat opleveren?
"Ik denk dat ik er als mens rijker van kan worden", denkt Peter, "en dan in figuurlijke zin uiteraard. Ik ben lid van diverse clubjes maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit wel de leukste club vind. Ik draag de club een warm hart toe, we hebben het gezellig samen. Ik zit boordevol ideeën voor de toekomst van de club maar ik laat me ook verrassen!"

Als ik vraag wie of wat is LIMO, wat is dan jullie antwoord?
Mark: "LIMO is een platform voor ondernemers uit Lieshout en Mariahout om elkaar te leren kennen. Om lid te worden is het een vereiste om in Lieshout of Mariahout te wonen of je bedrijf te hebben. LIMO is een hechte club mensen waar gezelligheid vooropstaat." Peter vult aan: "Die gezelligheid moet zeker blijven maar het mag wel wat meer worden dan alleen gezellig. De uitdaging is dat je van elkaar weet wat iedereen doet, zodat je elkaars netwerk kunt benutten (business to business). Dat is nu nog niet (altijd) het geval. En netwerken begint altijd met de vraag 'Wat kan ik voor jou doen?'"

Mark, waarom is het belangrijk om lid te zijn van een ondernemersvereniging?
"Ik zie twee redenen om lid te worden. Allereerst is dat om elkaars netwerk te benutten. Maar hiervoor moet je elkaar ook goed leren kennen. Er zijn veel ZZP-ers die niet op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Als eenpitter ben je vaak geen netwerker van huis uit. En ten tweede is mijn overtuiging dat elke ondernemer tegen dezelfde problemen aanloopt. Of je nu tekstschrijver, schilder of winkelier bent; we betalen bijvoorbeeld allemaal belasting, ik noem maar wat. Wanneer je elkaar als ondernemers kent, kun je ervaringen delen en elkaar helpen. We hebben de afgelopen jaren ingezet op activiteiten waarbij ondernemers hun bedrijf hebben laten zien aan collega-ondernemers. Elke ondernemer vindt het leuk om te laten zien wat hij of zij doet. Maar om gevonden te worden, moet je wel eerst zelf investeren. Daarnaast hebben we workshops en informatieve lezingen gehouden met na afloop de derde helft aan de bar. Dit soort activiteiten worden altijd drukbezocht."

Peter, je bent al langer lid van LIMO. Kent iedereen elkaar goed (genoeg)?
"De uitdaging ligt er voor de toekomst om ervoor te zorgen dat je weet wat iedereen doet. Het is een goed streven om business to business te bereiken maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde kant op staan. De eerste stap die wij als bestuur voor ogen hebben, is een brede enquête op te zetten om duidelijk te krijgen of alleen gezelligheid genoeg is. Wij denken eraan wat professionele hulp in te schakelen en er zal ook een prijs gekoppeld gaan worden aan deelname aan de enquête. Alles natuurlijk binnen zekere grenzen. We zijn met zoveel leden geen armlastige vereniging maar we moeten natuurlijk wel blijven opletten. Daarnaast zal de activiteitencommissie een aantal keer per jaar activiteiten (blijven) organiseren waarbij ondernemers actief worden betrokken. Er zijn ideeën genoeg. Ik denk aan een avond waarop telkens 10 ondernemers zich mogen presenteren gedurende vijf minuten want ik wil ook meedenken over hoe we inwoners beter kunnen informeren over welke ondernemers er eigenlijk in Lieshout en Mariahout gevestigd zijn."

Hoe belangrijk is de taak van de voorzitter van LIMO?
Mark: "Een vereniging wordt niet gestuurd door een voorzitter of bestuur, wij voeren alleen het beleid uit in opdracht van de leden. Veel leden hoef je maar te vragen en ze staan klaar! Ik noem deze mensen altijd ambassadeurs van de club." Peter is het daar volledig mee eens; "Deze club drijft op de leden en dat mag gezegd worden!"

Tot slot: Hoe profiteren inwoners volgens jullie van een ondernemersvereniging als LIMO?
Peter: "Ik ben van mening dat je als ondernemer iets terug kunt doen voor de maatschappij. Je hebt meer vrijheden als ondernemer. Ik noem als voorbeeld het sponsoren van sportverenigingen. Je levert op die manier een bijdrage waardoor het verenigingsleven kan blijven bestaan. Dat is belangrijk want een goed verenigingsleven bevordert de leefbaarheid in de dorpen." Mark tot slot: "Het is belangrijk om winkeliers te houden in de kernen. Je moet ervoor vechten om dit in stand te houden maar de aanwezigheid van voldoende en diverse ondernemers draagt bij aan een fijn en sociaal woon- en leefklimaat."