Sylvia Driessen werd als eerste vrouw geïnstalleerd bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde
Sylvia Driessen werd als eerste vrouw geïnstalleerd bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde Foto: Liesbeth van Boxtel

Onze Lieve Vrouwe Gilde installeert na 700 jaar eerste vrouw

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel – Het Gilde is een organisatie vol traditie en gebruiken. In de geschiedenis van het Onze Lieve Vrouwe Gilde, ofwel de Blauwe schut, vond afgelopen dinsdag een bijzondere gebeurtenis plaats. Na bijna zevenhonderd jaar enkel mannen als gildebroeders gehad te hebben, werd Sylvia Driessen als eerste vrouw geïnstalleerd.

Blauwe-schutfamilie
"We doen onze naam eer aan", lacht voorzitter Jos van den Heuvel. "Een vrouw bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde." Om Sylvia's installatie als gildelid te bekrachtigen, hangt Jos haar de sjerp om en overhandigt de reglementen. Sylvia laat het allemaal over zich heen komen. Kort daarvoor stemden de gildebroeders, door een muntje in een kistje te deponeren, haar met ruime meerderheid in het gilde. Sylvia is opgegroeid met het gilde. "Mijn opa, vader en broer waren lid", vertelt ze. "Mijn vriend Sjoerd is afgelopen kermis geïnstalleerd. Nu kon ik er zelf bij." Het liefst zou Sylvia, net als haar familieleden, tamboer worden.

Eeuwenoude geschiedenis met waardevolle tradities
"De tijd is rijp voor verandering. We zetten met vrouwelijke leden een stap in de nieuwe tijd", aldus Jos. "Tien jaar geleden was 52 procent van de leden nog tegen. Nu is het merendeel voor." In de omgeving zijn meer vrouwen toegetreden tot het gilde. Het Beek en Donkse Antoniusgilde heeft bijvoorbeeld sinds 2012 vrouwelijke leden. Het in 1324 opgerichte Onze Lieve Vrouwe Gilde is de oudste vereniging van Aarle-Rixtel. Van 1324 tot 1648 was het een kerkelijke organisatie die inwoners van de gemeenschap beschermde tegen vijanden van buiten. De wapenuitrusting, onder andere speren, is nog steeds in het uniform terug te vinden. Napoleon hief de schutterij op maar de broederschap bleef bestaan. In 1948 werd de broederschap nieuw leven ingeblazen en uit deze tijd stammen de huidige uniformen. Het blauw verwijst naar de patroonheilige 'Onze Lieve Vrouwe'. In de traditie van het gilde werd er bazuin geblazen, getrommeld, gevendeld, standaard gereden op een paard en geschoten, met geweer en kruisboog.

Toekomstplannen
Vendelen, trommelen en schieten zijn disciplines waarin de 'Blauwe schut' zich heeft bekwaamd. "Op dit moment heeft ons gilde ongeveer dertig gildebroeders", vertelt Jos. "Gelukkig hebben we wat jongeren die zich voor onze tradities interesseren en ik ben ook heel blij dat we vrouwen bij ons gilde aan kunnen laten sluiten. In een rijke traditie kijken we vooruit naar de toekomst. In 2024 gaan wij ons zevenhonderdjarig bestaan vieren. We willen dan in vol ornaat al onze collega-gilden uit de omgeving bij ons uitnodigen." Enthousiast vertelt Jos over de plannen, waarbij het gilde, met mannen èn vrouwen, in volle glorie een Kringgildefeest zal organiseren.