Vlnr: Bowen Straatman, BOA Celine Willemsen en Ron van den Berkmortel
Vlnr: Bowen Straatman, BOA Celine Willemsen en Ron van den Berkmortel

Jong PNL lanceert hondenpoep-app

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Hondenpoep staat hoog op het lijstje ergernissen van veel inwoners. Dat viel Jong PNL op tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad Beek en Donk. Die avond werd samen met de wethouder en de BOA (de handhaver) gesproken over dit probleem. Oplossingen als uitlaatstroken, prullenbakken en boetes hadden de revue al gepasseerd toen Jong PNL-lid Ron van den Berkmortel een briljante ingeving kreeg: de hondenpoep-app!

Naast zijn studie Public Governance (Bestuurskunde) werkt Ron als website-ontwikkelaar. Hij kon daarom direct aan de slag met de website van Hondenpoep Laarbeek. Een half jaartje later is de app al te gebruiken op: www.hondenpoeplaarbeek.nl

Hoe werkt de app?
Als je uitwerpselen van honden tegenkomt op een plek waar het niet mag, ga je naar de website. Daar kun je een melding maken van de hondenpoep door je locatie en een foto te delen. Vervolgens verschijnt jouw melding op een kaart van Laarbeek, samen met alle andere meldingen. Zo wordt direct zichtbaar voor de BOA waar de meeste overlast van hondenpoep is. Op die plekken kan dan bijvoorbeeld een extra prullenbak worden geplaatst of kan er strenger gecontroleerd worden.

Ook is in de app precies te zien waar de hondenuitlaatstroken zich bevinden. Binnenkort worden ook alle afvalbakken zichtbaar op de kaart. Zo weten de hondenbaasjes dus altijd waar de dichtstbijzijnde afvalbak is.

Jong PNL is in overleg met de BOA's om de website in de toekomst uit te breiden met meer functies. Eventueel zou er zelfs een versie gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld zwerfafval.