De Zwartkop
De Zwartkop Foto: Leo van den Heuvel

IVN houdt wandeling in Ruweeuwsels

Algemeen Natuur

Laarbeek - Op Palmzondag (25 maart) houdt IVN Laarbeek een wandeling in de Ruweeuwsels, die in het teken van het voorjaar staan. Gidsen van het IVN verzorgen deze.

De Ruweeuwsels vormen een gebied met grote ecologische waarde. Het scoort hoog voor onder meer hogere planten, mossen, paddenstoelen, vlinders, mollusken en vogels. In het voorjaar is het zeer bekend vanwege de weelderige bloei van bosanemonen, speenkruid en grote muur, die dan hele tapijten vormen. Het reservaat bestaat voornamelijk uit rijk loofhoutbos (broekbos) met enkele bosweitjes. De grond is vochtig en voedselrijk en er is een gradiënt van vochtig naar droog. Het gebied is vanaf het einde van de 19e eeuw tot ongeveer 1950 gebruikt voor populierenteelt. Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste oude bomen geveld. Slechts enkele oude beuken herinneren aan deze tijd. Tegenwoordig is het in beheer bij het Brabants Landschap. Er zijn vaak allerlei bijzondere dieren te zien, o.a. vogels zoals de zwarte specht, de kleine bonte specht, de havik, sperwer en bosuil.

De wandeling in de Ruweeuwsels begint om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De wandeling begint bij de brug van Sluis 5 aan het Achterbosch te Lieshout.

Bijgaande foto is van Leo van den Heuvel, en laat de zwartkop zien. Deze heeft een bruin kopje, maar het is dan ook een vrouwtje. Vaak vindt de naamgeving in de vogelwereld plaats naar het uiterlijk van het mannetje, dat nog ouderwets als het belangrijkste van de twee werd gezien, of misschien komt het gewoon, omdat vroeger bijna alle vogelaars mannen waren (tegenwoordig dus niet meer). De zwartkop (of bruinkop) komt rond deze tijd terug uit zijn winterverblijf. Een toenemend aantal blijft in de winter in Nederland.