Afbeelding
Foto: Martin Prick
FOTO'S

Vrijwilligerspenningen Laarbeek voor molenaars De Leest

Algemeen Fotoseries

Laarbeek - Wethouder Buter heeft zaterdag 24 maart namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek uitgereikt aan de heer W.M.H.A (Willy) de Vocht en T.H. (Dorus) de Leest in verband met hun 25-jarig respectievelijk 40-jarig jubileum als vrijwillig molenaar bij Molen De Leest.

De heer De Vocht is vanaf 1992 als vrijwillig molenaar actief op Molen De Leest en de heer De Leest is dat vanaf 1976. In die periode hebben zij op de zaterdagen de molen bediend, bezoekers rondgeleid en klein onderhoud aan de molen verzorgd. De heren De Vocht en De Leest besteden wekelijks ongeveer 4 uur van hun vrije tijd aan werkzaamheden in en om Molen De Leest. Het klein onderhoud omvat het smeren van de assen, het controleren en eventueel vastzetten van wiggen, het controleren en eventueel vastzetten van het hekwerk, het in de was zetten van de kammen van het bovenwiel, het herstellen van overige kleine mankementen, het vervangen van touwen waar nodig, het schoonhouden van de molen, etc. In het kader van groot onderhoud heeft de heer De Vocht de binnenmuren van de molen een 2-tal keren gewit; dit betreft 5 verdiepingen.

Op een aantal momenten in het jaar worden er veel bezoekers rondgeleid. Denk hierbij aan de nationale molendagen, de nationale monumentendag en de Peellandse Molendag. Bovendien is een keer in de paar jaar Molen De Leest een stopplaats voor de avondvierdaagse of de fietsvierdaagse. Ook bezoeken elk jaar zo'n 10 groepen van de verschillende basisscholen in Laarbeek de molen voor een rondleiding in het kader van een lespakket van de Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Brabant. Het jaarlijks aantal bezoekers bedraagt ca. 700, zowel uit Nederland als uit het buitenland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding