Pieter Verschuren (l) en Tom van der Lugt (m) bieden Linda Deckers de eerste poster aan
Pieter Verschuren (l) en Tom van der Lugt (m) bieden Linda Deckers de eerste poster aan

Een snelheid van 30 km/h is hard genoeg!

Algemeen Verkeer

Aarle-Rixtel- Het Dorpsplatform houdt een actie om het hardrijden door de kern van het dorp een halt toe te roepen. De ergernis bestaat vooral bij de bewoners van de Lieshoutseweg, Dorpsstraat, Klokkengietersstraat en Albers Pistoriusstraat.

Actie
Pieter Verschuuren en Tom van der Lugt hebben namens de werkgroep verkeer van het Dorpsplatform de eerste poster uitgereikt aan Linda Deckers, bewoner van het traject. Zij vertelt, dat er veel verkeer gebruik maakt van de weg door de kern van Aarle-Rixtel en dat het vaak ook vrachtwagens betreft, die op deze plaats niets te zoeken hebben. Daarnaast wordt er veel te hard gereden: "Soms wel 100 km/h", legt ze uit. Om de automobilisten te attenderen op het feit, dat er op deze weg een maximumsnelheid geldt van 30 km/h is deze actie opgezet.

Maand
Door de werkgroep verkeer is het idee ontstaan om met een poster de aandacht van de bewoners en automobilisten te krijgen. Mascha van Horik heeft een ontwerp gemaakt. Met de pakkende tekst raakte ze meteen de kern van het probleem. Inmiddels is ze zelfs aangesloten bij de werkgroep. De tekst op de poster: 'Minder hard, vanuit je hart' maakt volgens Pieter Verschuuren direct duidelijk waar het om gaat. De bedoeling is om grote borden aan het begin en einde van het traject te plaatsen en wat kleinere aan 20 lantaarnpalen langs de weg. Aan de bewoners langs het traject wordt een brief bezorgd met een aankondiging van de actie. Zij kunnen aan de actie deelnemen door een poster voor het raam te hangen, waarmee ze laten zien, dat ze de actie steunen. De bedoeling is dat de borden blijven hangen van 8 april tot 8 mei.

Hard genoeg!
"Bij de gemeente hebben we heel snel alle medewerking gekregen", legt Pieter uit. Tom vult aan dat er ook vanuit de politie en met name wijkagent Gerrit van Zanten veel aandacht is: "Ik heb hem gevraagd een echte snelheidsmeting te doen tijdens de actie, maar dat kon Gerrit om organisatorische redenen nog niet toezeggen". Het blijkt namelijk een veel gehoorde klacht van de bewoners: "Iedereen rijdt te hard, maar niemand handhaaft". Twee keer per jaar komt de werkgroep verkeer bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst, waar overigens iedereen welkom is, kwam deze ergernis heel duidelijk als nummer één naar voren. Uit deze vergadering is een groep van 10 mensen opgestaan, die kozen voor de bewustwordingsactie, zoals die in de komende maand zal worden uitgerold. Na deze actie hoopt de werkgroep 'Aanpak Te Hard Rijden Aarle-Rixtel', dat er door iedere automobilist meer vanuit het hart zal worden gedacht. Iedereen moet zich bewust zijn van het feit dat 30 km/h op deze plaats echt hard genoeg is!