De Beekse brug heeft de laatste tijd regelmatig problemen
De Beekse brug heeft de laatste tijd regelmatig problemen Foto: Joost Duppen

Beekse Brug doorn in het oog voor Laarbeek

Algemeen Verkeer

Beek en Donk – In plaats van dat er een oplossing komt rond de verkeerssituatie bij de Beekse Brug, lijkt het probleem alleen maar groter te worden. Afgelopen week stagneerde de brug tot vier keer toe. Zondag was de brug zelfs van 10.00 tot 16.00 uur ontoegankelijk voor motorrijtuigen. Volgens Rijkswaterstaat waren het allemaal problemen met een andere oorzaak. Burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Frans van Zeeland vinden het onacceptabel en zitten deze week nog met Rijkswaterstaat om tafel. 

"Er is geen sprake van een verband tussen de ontstane problemen. Wanneer het gevoel bestaat dat er meer aan de hand is, kijken we daarnaar en onderzoeken we het", vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De Beekse Brug vertoonde diverse mankementen. Zo gingen de slagbomen lange tijd niet open, zat er een breuk in de stroomkabel en ondervond de pomp van de brug een technisch mankement. Problemen die ertoe leidden dat er een complete verkeerschaos ontstond in en rondom Beek en Donk. Het verkeer naar Gemert liep vast, waar vrijdag bij overmaat van ramp op hetzelfde moment ook nog een ongeluk gebeurde, op de Koppelstraat en bij de Donkse brug ontstonden gevaarlijke situaties door de grote toestroom van auto's en ook de rotonde bij Gemert stagneerde volledig.

Oplossing
Toen zondag de brug na enige tijd nog steeds niet werkte, trokken twee inwoners een hesje aan om het verkeer te begeleiden. Pas enkele uren later kwam de politie ter plaatse om dit van hen over te nemen. "Bij kortdurende storingen wachten wij op een sein van Rijkswaterstaat of de politie om het verkeer om te leiden", vertelt een woordvoerster van de provincie. "Nu de brug al een aantal keren achter elkaar hapert, gaan wij als provincie over op het regelscenario. Hierbij ontwikkelen we vooraf een plan, waarin opgesteld staat wat er moet gebeuren, zodra het signaal gegeven wordt van een storing bij de brug."

Na het melden van de storing komt een monteur van Rijkswaterstaat ter plaatse. "De monteur gaat allereerst op zoek naar de kern van het probleem, vervolgens wordt het probleem onderhoudsvriendelijk opgelost." Afgelopen zondag duurde dat maar liefst zes uur; maandag kon het probleem binnen anderhalf uur worden opgelost.

Gemeente pakt aan 
Burgemeester Frank van der Meijden is nog niet overtuigd van deze oplossing en heeft daarom een overleg met Rijkswaterstaat belegd. Samen met verantwoordelijk wethouder Frans van Zeeland gaat hij deze week nog het gesprek aan. "Het is onacceptabel dat er vier storingen zo kort op elkaar plaatsvinden en dat het zo lang moet duren voordat het is opgelost. We willen graag van Rijkswaterstaat weten hoe dit kan gebeuren en hoe zij dit gaan oplossen. Zij moeten ons overtuigen dat dit in de toekomst niet meer plaatsvindt", aldus Van der Meijden, die mededeelt dat hij de frustratie van de inwoners meer dan begrijpt. 

Toekomst N615  
De Beekse Brug is onderdeel van een heikel verkeerspunt in Laarbeek. De provincie Noord-Brabant laat via een woordvoerder weten bezig te zijn met een onderzoek naar de toekomst van onder andere de N615, de weg waar de Beekse brug onderdeel van is. Dit onderzoek wordt eind dit jaar afgerond.