Logo mooilaarbeek.nl
  | Fotonummer: 500a71
Foto: Johan Maas
FOTO'S Fotoseries

17 Straatvoetbalteams strijden om ticket voor Nederlands kampioenschap

Beek en Donk - In de verte klinkt muziek, maar er is een fluitje doorheen te horen. Het jaarlijkse straatvoetbaltoernooi is bezig. Meerdere jonge teams laten hun talenten zien. Ze spelen tegen elkaar. Zo blijven de beste over. De beste teams mogen naar Amsterdam voor het Nederlands kampioenschap.

Straatvoetbal, gewoon voetbal maar toch anders
Straatvoetbal lijkt op normaal veldvoetbal, toch is het anders. Bij veldvoetbal bestaat een team uit elf personen, een elftal. Bij straatvoetbal bestaat een team uit 5 personen. Bij het Laarbeeks straatvoetbaltoernooi bestaat een team uit 4 personen, inclusief keeper. Zo is het voor iedereen leuk. Ook voor de minder gevorderde spelers. Daarnaast is het veld een stuk kleiner. Vier keer zo klein als een normaal voetbalveld. Hierdoor zijn de teams dichter bij elkaar en is er meer actie. De bal wordt meer overgespeeld. Het team kan veel trucjes uithalen zodat het andere team niet meer weet waar de bal naartoe gaat. Als team wacht je op het goede moment om te scoren en dan schieten op het doel. ''Een team kan goed laten zien hoe goed ze zijn aan de hand van hun trucjes", legt Jolijn Verploegen, een van de organisatoren uit. "Hoe meer trucjes teams uithalen hoe kleiner de kans is dat de tegenstander de bal krijgt. Je ziet dus dat de bal vaker rondgaat in plaats van in een rechte lijn naar het doel." Jolijn legt ook uit dat het belangrijkste onderdeel van voetbal, de bal, bij straatvoetbal anders is. De bal is zachter, hierdoor stuitert hij minder hoog. Er wordt daarom ook veel minder gekopt dan bij gewoon voetbal. Kortom straatvoetbal blijft voetbal maar toch net iets anders.

Laarbeeks straatvoetbaltoernooi
Op 5 mei wordt ieder jaar het Laarbeeks straatvoetbaltoernooi gehouden. De organisatie is al vanaf december bezig met de voorbereidingen. Afgelopen zaterdag deden er in totaal zeventien teams mee. Van deze teams maken de eerste drie van de leeftijdscategorie tien tot twaalf en teams van dertien tot vijftien jaar kans om naar Amsterdam te mogen voor het Nederlands kampioenschap.

Maar de wedstrijden op Bevrijdingsdag gingen niet alleen om het winnen. Het gaat vooral om het plezier dat je met z'n allen hebt. Het plezier in het spel is het hart van het straatvoetbal. Zonder plezier is er geen straatvoetbal. Het was een heel gezellige boel bij het toernooi. Misschien ziet Laarbeek de plaatselijke winnaars nog ooit terug als Nederlands kampioen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>