Piet van Lierop (l) en Corné Overbeek (r)
Piet van Lierop (l) en Corné Overbeek (r)

Patroonsviering Sint Servatius Gilde Lieshout

Algemeen Algemeen

Lieshout - Op de zaterdag die het dichtst bij de 13e mei is, viert het Sint Servatius Gilde uit Lieshout hun jaarlijkse patroonsviering. De patroonsviering, in de volksmond ook wel teerdag genoemd, viel dit jaar op 12 mei. Zoals gebruikelijk begon deze dag met een mis in de Sint Servatius kapel.

Tijdens de Heilige mis, werden Corné van Overbeek en Piet van Lierop, na een proeftijd van een jaar, geïnstalleerd als Gildebroeder. Met de rechterhand aan het hoofdvaandel moesten ze de eed van trouw afleggen. Daarna werd de oorkonde ondertekend. Na de mis gingen de genodigden terug naar het Gilde Paviljoen Bomé voor een kopje koffie en een stukje vlaai. Onder de aanwezigen bevonden zich ook een 5-tal broeders die in het zonnetje werden gezet, o.a. André Oerlemans 25 jaar lid, Frits Vorstenbosch en Jos Kuijpers, allebei 40 jaar lid, Ad Donkers en Jan Manders allebei 50 jaar lid. De jubilarissen kregen een fles wijn aangeboden, en de partners werden verblijd met een bos bloemen. Tevens kregen de 50-jarige jubilarissen een gouden speld aangeboden.

Tussendoor werden de schietmasten in orde gemaakt voor het schieten. De dames schoten met het geweer, de jeugd met de buks, en de heren met de kruisboog.

Bij de heren was het Mark Vorstenbosch, zoon van Keizer Frits Vorstenbosch, die het laatste stukje van de gipsen vogel, met de kruisboog naar beneden haalde. Bij de dames, die met het geweer schoten, was het Kim van de Kam die het laatste stukje van de houten vogel aan diggelen schoot, bij de jeugd bleek het Lotta Vorstenbosch te zijn, die met de buks, de beste schutter was.

Na de prijsuitreiking werd er nog gretig gebruik gemaakt van de barbecue. Om 21.30 uur keerde iedereen huiswaarts met een voldaan gevoel. Teerdag 2018 was weer een groot succes voor alle Gildeleden met of zonder partner. Het mooie weer had hier ook zeker aan bij gedragen.