Afbeelding
Foto: Martin Prick

Grote kanaalschoonmaak in Aarle-Rixtel

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - Stichting Duikteam Laarbeek gaat ook dit jaar met duikers het kanaal bij de Aarlese brug schoonmaken. Ze speuren zondag 3 juni de bodem van het kanaal af naar afval, zodat ze dit kunnen bergen.

Dit evenement, georganiseerd door Stichting Duikteam Laarbeek, is wederom met medewerking van Gemeente Laarbeek en Rijkswaterstaat tot stand gekomen. In de ochtend wordt het kanaal afgesloten voor scheepvaartverkeer, om de duikers veilig te laten duiken.

De recreatieduikers komen vanuit de gehele regio naar dit jaarlijks terugkerende evenement toe, tijdens de 'Juni Watermaand' in de Gemeente Laarbeek. Er is bij de duikstek ook van alles te beleven zoals een informatiestand, een springkussen, een popcorn, en een ijscowagen. Er is voor de bezoekers koffie en frisdrank verkrijgbaar.

Het evenement trekt jaarlijks veel nieuwsgierige bezoekers, en is ook bedoeld om bezoekers tijdens het evenement te informeren naar de mogelijkheden over de beoefening van de duiksport. En wat duikers beleven onderwater in Nederland, en als zij naar het buitenland gaan.

Dit jaar is de duikstek bij de Aarlese brug een officiële duikstek geworden, met een vermelding in de Landelijke Duikersgids, nadat de gemeente een duikerstrap bij de Aarlese brug heeft geplaatst. Hiermee kunnen duikers eenvoudig in en uit het water, met hun zware duikuitrusting. Tevens biedt de duikerstrap als aanwinst ook een stuk veiligheid, mocht er iemand bij de haven in het water vallen, en gered moeten worden. Het is anders nauwelijks mogelijk om als drenkeling of redder uit het kanaal te komen.

Door het kanaal schoon te maken, en het plaatsen van een duikerstrap, levert de Stichting Duikteam Laarbeek een bijdrage aan het milieu en aan de leefbaarheid in het Groene Laarbeek. Er is naast het zoeken en bergen van afval in het kanaal, ook veel onderwater te zien voor de duikers. In het heldere water zwemmen tussen de onderwaterplanten en vissen zoals; voorn, baars, snoekbaars, snoek, karpers en zoetwaterkreeften. Zelfs paling is waargenomen in zijn trektocht.

Voor de aanwezige pleziervaart, is het weer mogelijk om eens onder hun schip te laten kijken, om te checken of alles nog in orde is.