Logo mooilaarbeek.nl
Wim Daniëls bij het Brabants Dialectenfestival in Lieshout   | Fotonummer: 693ef0
Wim Daniëls bij het Brabants Dialectenfestival in Lieshout (Foto: Liesbeth van Boxtel)
Evenementen

Brabants Dialectenfestival in Lieshout; 'nondejuus' gezellig

Lieshout - In het centrum van Lieshout wordt zondag 10 juni voor de dertiende keer het Brabantse dialectenfestival gehouden. Dit festival staat werkelijk bol van, mooie taal, prachtig dialect, nostalgische muziek, fantastische verhalen, spannend toneel en vooral veel humor. Brabanders onder elkaar, dus bij voorbaat 'nondejuus' gezellig.

Programma
Aan het woord zijn Marianne Swinkels en Henk van Beek, twee enthousiaste bestuursleden van de Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout. "Het zwaartepunt ligt op zondag 10 juni", vertelt Marianne, maar het begint al op vrijdag.

Vrijdag 8 juni
"We trappen af met een jeugdmiddag voor de groepen 7 en 8 van de Lieshoutse en Mariahoutse scholen. De middag begint om 13.15 uur in ons Dorpshuis. Brabanttroubadour Marie-Christien presenteert de middag muzikaal en Ton van den Baar speelt een spannende dialectquiz met de zaal. "Nee, we hebben niet de illusie dat we ze in één middag Brabants kunnen leren", grinniken beide bestuursleden. "Wel belangstelling, respect of een beetje liefde voor ons Brabantse dialect.", aldus Marianne.

Zaterdag 9 juni
"Om 20.00 uur begint in het Dorpshuis een avondvullend programma. De dialectpenningen worden uitgereikt aan de winnaars van de schrijfwedstrijd", vertelt Henk. De bekende Brabantse troubadour Nico van de Wetering zorgt voor de muzikale omlijsting. De Mariahoutse toneelvereniging presenteert in het 'Liessents' dialect, stukken uit het toneelstuk 'De Zwarte Ruiter'. De toegang voor deze avond is gratis."

Zondag 10 juni
"Het eigenlijke festival", vertelt Marianne. "De harmonie maakt eerst even een rondje door Lieshout. Om 12.00 uur opent de burgemeester het festival. Dat gebeurt op de kiosk. Daarna, barsten op maar liefst negen podia, de optredens los. Rasartiesten zijn het, die er optreden. Elke keer komen ze belangeloos naar Lieshout, om op ons festival het Brabantse dialect te promoten. Mooie namen hebben ze, zoals, Raow Vlis, 't Kumt Vaneiges en DèVelt Op. Op www.brabantsdialectenfestival.nl, of in ons programmaboekje, vind je alle deelnemers. Om 17.00 uur stoppen de optredens. De toegang is gratis."

Er is nog veel meer te doen volgens beide bestuursleden. Er staan kramen, waar je boeken kunt kopen, 'streuf' kunt proeven, gebakken door Zonnebloem Mariahout, waar je kennis kunt maken met het tijdschrift Brabant, waar je een t-shirt kunt kopen met een leuke Brabantse tekst, waar De Heemkundekring zich presenteert. Een hapje of een drankje kun je gebruiken bij de plaatselijke horeca.

Eén leuke activiteit willen beide bestuursleden extra aanstippen. "Dan kun je je daar op voorbereiden", lachen ze geheimzinnig. "Het 'Pacte des Cygnes' is aanwezig. Dit Brabants Cultuurgenootschap ijvert, kort door de bocht, voor een hereniging van Nederlands- en Belgisch Brabant. Bij deze stand kun je, in je eigen dialect een verhaal vertellen, een sketch opvoeren, een … Die optredens worden gefilmd en op hun Facebookpagina geplaatst. Wie daar als winnaar uit komt, wordt als officier opgenomen in de Orde van de Zwaan.

"Veel plezier, het komend weekend in Lieshout", zo besluiten Marianne en Henk.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>