Vlnr. Geert van Ganzenwinkel, Walter Jansen, Arno Donkers, Erwin Wijnhoven, Jan van Rooy en Martijn van der Heijden
Vlnr. Geert van Ganzenwinkel, Walter Jansen, Arno Donkers, Erwin Wijnhoven, Jan van Rooy en Martijn van der Heijden

De Eendracht Nederlands Kampioen in de C-klasse

Sportnieuws Sport

Aarle-Rixtel - De handboogschutters van het 1ste zestal van De Eendracht zijn in Schijndel Nederlands Kampioen geworden in de C-klasse op zaterdag 2 juni. Een paar dagen voor de wedstrijd zeiden de schutters nog tegen elkaar: "zouden we wel gaan, we hebben daar niets te zoeken. We zijn niet in vorm, we worden toch laatste..." Maar de datum om af te melden was al verstreken, dus vertrokken ze toch richting Schijndel.

Normaal gesproken worden er tijdens een wedstrijd 25 pijlen geschoten, maar tijdens de Nederlandse Kampioenschappen worden er altijd 50 pijlen geschoten. Gelukkig was het niet zo warm, dat was in het voordeel van de schutters.

Na het schieten van elke 5 pijlen worden de scores verzameld en uitgeprint. De Eendracht stond na 5 pijlen op de eerste plaats, een goed begin. Maar in het vervolg van de wedstrijd bleef De Eendracht steeds op de eerste plaats. Hoe langer de wedstrijd duurde hoe meer de schutters gingen denken: 'zou het dan toch lukken om kampioen te worden?' Handboogschieten is mentaal een moeilijke sport en op het laatst werden er toch een paar slechtere pijlen geschoten. Als ze het nu maar niet gingen verprutsen...

Met nog 5 pijlen te schieten stonden ze nog maar 10 punten voor op de nummer 2. De spanning werd steeds hoger. Arno Donkers is de schutter die als eerste schiet van het zestal. Als de eerste schutter een goede pijl schiet is dat fijn voor de andere. Als de eerste schutter een slechte pijl schiet wordt de druk bij de andere schutters om goed te schieten alleen maar groter. De laatste 5 pijlen van Arno waren 10 – 10 – 9 – 10 – 7. Een serie van 46 punten, zijn hoogste serie van de hele wedstrijd. Geweldig goed gedaan, waar hij het vandaan haalde weet niemand. Na het schieten van de laatste pijl hadden de schutters van de Eendracht de indruk dat ze het hadden geflikt. De andere teams kwamen hen al feliciteren. Nu nog even afwachten op de officiële uitslag. Derde plaats voor de Haagse Rozenknop uit Helmond, tweede plaats voor Houts Welvaren uit Mierlo-Hout. En yes, het is ze gelukt! Een eerste plaats met een mooie score van 2087, een gemiddelde van 8,35 per schutter. 14 jaar geleden is het zestal van 2004 voor de eerste keer in de geschiedenis van De Eendracht Nederlands Kampioen geworden, destijds in de D-klasse.

Het zestal van nu bestaat uit de schutters: Martijn van der Heijden, Erwin Wijnhoven, Walter Jansen, Jan van Rooy, Arno Donkers en Geert van Ganzenwinkel.