Logo mooilaarbeek.nl
Willy en Jeanne van de Ven-Vromans   | Fotonummer: 2cda9f
Willy en Jeanne van de Ven-Vromans (Foto: )
Algemeen

Willy en Jeanne van de Ven-Vromans delen al 50 jaar lief en leed

Lieshout - Op 28 juni 1968 trouwden Willy van de Ven (78) en Jeanne Vromans (75) in Tilburg. Hun 50-jarig huwelijksfeest wordt nog uitgebreid gevierd, maar op 28 juni genoot het gezin van het bij elkaar zijn.

Den Bosch
Op 28 juni van dit jaar werden Willy en Jeanne door hun kinderen Corine, Corné, Ingrid en Monique opgehaald voor een verrassing. Het 'eigen gezin' bracht een dagje door in Den Bosch, compleet met rondvaart op de Dieze en lunch op de Markt. De dag werd besloten met een barbecue, waarbij ook de 'kouwe kant' aansloot.

Beek en Donk
Willy en Jeanne waren respectievelijk lid van de RKJB (Rooms-Katholieke Boeren Stand) en de RKBJB (Rooms-Katholieke Boerinnen Jeugd Bond). Omdat ze allebei in het bestuur van hun bond zaten, kwamen ze ook bij elkaar thuis; Willy in zijn geboortedorp Gerwen nam Jeanne mee naar huis en in Tilburg toog Jeanne met Willy naar haar ouderlijke woning. "Van het een komt het ander", vertelt Willy lachend. "We trouwden en kochten een boerderij op de Hei", weliswaar op het grondgebied van Lieshout, maar zoals iedereen daar gericht op het dorp Beek en Donk.

Beslissing
Ze hadden een varkenshouderij, die de biggen opfokte tot ze groot genoeg waren om naar de mesterij te gaan. In 1996 werd het bedrijf geconfronteerd met een uitbraak van de varkenspest. "Ik hoop niet, dat iemand dat nog mee moet maken, vertelt Willy. Zoiets ingrijpends als het doden en afvoeren van gezonde dieren is werkelijk een gruwelijke ervaring." Dit was het punt om nog eens goed te kijken of het rendabel was alles opnieuw op te starten. De dochters hadden niet zoveel interesse en zoon Corné had zijn draai gevonden in het werken 'in de diervoeders', zodat de beslissing werd genomen om het bedrijf niet voort te zetten. In het algemeen maakt Willy zich zorgen over het voortbestaan van de boerenbedrijven, waaraan steeds strengere en kostbare eisen worden gesteld, waardoor vele agrariërs op het moment voor heel moeilijke keuzes staan. Als ze door willen met het bedrijf moet er flink geïnvesteerd worden, en dan is het nog steeds maar afwachten of er geen nieuwe regels komen die sterk negatief uitwerken.

Geweldig
Het huis op de hei is in twee gedeelten gesplitst, waarin twee kinderen met hun gezinnen wonen. Een deel van de elf kleinkinderen woont dus nog steeds op het ouderlijk huis. Regelmatig komen de kleinkinderen op bezoek. "Maar het is net of ze het met elkaar afspreken", vertelt Jeanne, "want Elke, Iris, Stan, Ruud, Lars, Fleur, Imke, Peet, Thijs, Job en Saar zijn meestal tegelijk hier. En dan is het even druk, maar wel gezellig", lacht ze. Op het moment heeft het paar genoeg tijd voor hobby's. Ze zijn actief als vrijwilliger in de ouderenzorg, allebei lid van de KVO, en verwoede fietsers. Gevraagd, wat je moet doen om het zo lang met elkaar vol te houden antwoorden ze allebei hetzelfde: "Zeg elkaar de waarheid, je hebt elkaar steeds nodig en zoals altijd blijft ook het getrouwde leven geven en nemen." Binnenkort volgt nog een groot feest waar alle bekenden worden uitgenodigd. "Maar", zegt Jeanne nog eens uitdrukkelijk: "Die dag in Den Bosch weer even samen met het eigen gezin, dat was toch zo geweldig, het feest kan al niet meer kapot."

DeMooiLaarbeekKrant wenst Willy en Jeanne nog veel gelukkige jaren samen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>