De Janmiekeshoeve in Mariahout
De Janmiekeshoeve in Mariahout Foto: Leo van den Heuvel

Unieke nieuwe publiekswandeling IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Mariahout - Een bijzondere nieuwe IVN publiekswandeling wordt gehouden op zondag 9 september. Om 10.00 uur zal vanaf de Janmiekeshoeve, de Hei 15 te Mariahout, deze wandeling beginnen. Hier kunt u meemaken hoe divers het landschap kan zijn in een agrarische omgeving. Op verschillende manieren is hier veel te beleven. Landschap, cultuurhistorie en natuur, al deze zaken komen in deze wandeling aan bod.

Sinds januari 2013 wordt hier na een intensief omschakelproject biologische melk geproduceerd. Weidevogels en bomen zijn geïntegreerd in het bedrijf. Oude cultuurlandschapselementen zijn teruggebracht om de natuurlijke diversiteit de ruimte te geven. De koeien zijn veelkleurig en veelvlekkig en zijn vaak te vinden naast een enorme weidevogelpoel van wel 5000 vierkante meter. De wei heeft een heuse oprijlaan (of opweilaan?) aangeplant met lindes, een lust voor de bijen. Vanaf de picknicktafel tuur je de wei in met de weidevogelpoel. Aan de andere kant van de weg is een wandelpad over het bedrijf. Je wordt geleid langs de monumentale veldschuur, de nog niet lang geleden aangeplante hoogstamboomgaard en dan verder naar achteren langs bloeiende akkerranden. Op een enorme houten bank kun je aan een vennetje het bosje inkijken dat grenst aan de wei. Hier ligt een oude sloot waar vroeger het vlas werd geweekt om de vezels te verkrijgen. De boerderij wordt ook druk bezocht door vogelliefhebbers. Vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek heeft hier op een moment 50 verschillende vogelsoorten geteld! Hier kun je nog zien dat een wei meer behoort te zijn dan wat grassprietjes. Wat dacht je van klavers, cichorei, paardenbloemen, weegbree en allerlei kruiden. Zonder chemische middelen en kunstmest kunnen hier allerlei planten optimaal tot ontwikkeling komen. Tegelijk is de cultuurhistorie prominent aanwezig. Al zeven generaties boert hier dezelfde familie, maar al veel langer geleden stond hier een boerderij.

De Janmiekeshoeve ligt op de zuidelijke flank van de Middenbrabantse dekzandrug. Over deze dekzandrug liep al in de prehistorie een oude weg. Het tracé van De Hei, waaraan de Janmiekeshoeve ligt, maakt daar onderdeel van uit. De weg loopt verder in een min of meer rechte lijn, onderbroken door de 200 jaar geleden aangelegde Zuidwillemsvaart, via Boerdonk naar de brug over de Aa bij Koks.

U bent allen van harte welkom om op deze zondagochtend een afgelegen stukje Laarbeek te komen bewonderen, waar zowel op het gebied van historie als natuur veel te zien is.