Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b67676
Senioren

KBO Beek en Donk bezoekt waterschap

Beek en Donk – Een twintigtal Beek en Donkse KBO-ers ging donderdag 6 september op excursie bij het waterschap Aa en Maas, waarbij ze werden ontvangen door de deskundige gids Ad Hartjes.

Ad wachtte hen op bij het oude dieselgemaal 'Caners', gelegen in het gehucht 'Gewande' in Empel. Na een introductiefilmpje vertelde Ad honderduit over hoe men probeert de waterstanden te beheersen, waarbij in droge tijden het water zoveel mogelijk wordt vastgehouden om verdroging van de polders te voorkomen en in natte tijden het ongekeerde wordt gedaan, dus hoe de polders worden doorgepompt om overstromingen te voorkomen. Op een kaart was zichtbaar hoe de diverse weteringen en rivieren door het landschap lopen en waar water wordt 'ingelaten' of juist wordt weggepompt, waarbij men zoveel mogelijk gebruik maakt van natuurlijk verval. Ad startte de oude dieselpompen nog eens op en vertelde dat deze pomp niet meer in gebruik is sinds 1979 omdat 300 meter verderop sinds die tijd het volautomatisch gemaal 'Gewande' het werk van het oude Caners heeft overgenomen. Uiteraard wilden de aanwezigen dat zien en na een kopje koffie begaven ze zich naar het 'nieuwe' gemaal Gewande. Ze mochten de machinekamer bezoeken en ook hier hing aan de wand een groot plateau waarop de waterlopen in diverse kleuren verlicht werden en waarbij Ad aangaf wat de diverse functies van de verschillende waterlopen waren. De pompen hebben een capaciteit van maar liefst 5000 kubieke meters per minuut en er stonden er een zestal, aangedreven door motoren van circa 600 kilowatt.

Al met al een interessante en leerzame excursie en voor de mensen die niet zijn mee geweest, jullie hebben echt iets gemist. De volgende excursie, een bezoek aan een meerval kwekerij, staat gepland voor 25 oktober. Bent u nog geen lid van de KBO? Aanmelden kan altijd via secr.kbobd@gmail.com, meer info via www.kbo-beekendonk.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>