Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 4840fe
Foto: Jo Kuypers
Natuur

Wandeling IVN Laarbeek in de Grotelse Heide

Laarbeek – Het IVN Laarbeek verzorgt op zondagochtend 7 oktober excursie in Grotel. Het schitterende landschap van de Grotelse Heide blijkt in elk jaargetijde de moeite waard te zijn. De deskundige begeleidsters en begeleiders van het IVN leiden u rond over de stille pracht van de Grotelse Heide.

Hier zijn vele verschillende soorten landschappen te zien. Heide, naaldbos, droog loofbos met berken en zomereiken, nat loofbos met zwarte els en es en hier en daar een schietwilg, cultuurgrasland, soortenrijk grasland, halfnat heide-grasland, akkerland, kapvlakten en andere zijn hier in al hun diversiteit te bewonderen. De open gebieden en de bosgebieden wisselen elkaar af en geven het landschap een exotische tint. Door dit alles heen stroomt de Esperloop, een authentieke heidebeek met steile oevers en schoon en ijzerrijk water met kans op de ijsvogel.

Reeds jarenlang is dit gebied een klassieker onder de Laarbeekse wandelingen. De gidsen willen er onder andere een paddenstoelenwandeling van maken waarbij zij ook de kinderen uitnodigen. De gidsen nemen spiegeltjes, loepjes en zoekkaartjes mee, zodat de kinderen zelf ook actief bezig kunnen zijn. Natuurlijk kunnen ze niet om de herfst heen, een prachtig jaargetijde waarbij de bomen verkleuren en waar het IVN ook al weer kunnen laten zien dat ze al bijna klaar zijn voor de winter en de meeste zelfs al voor de lente.

De droogte op Grotel heeft geen erg grote gevolgen gehad voor dit gebied alhoewel er natuurlijk wel wat bomen zijn die al heel vroeg hun blad hebben laten vallen. Of die volgend jaar toch weer groen worden, moeten men afwachten. De Esperloop en de Snelle Loop hebben wel gedeeltelijk droog gestaan maar met behulp van waterschap Aa en Maas hebben de meeste vissen het toch gered.

De gidsen hebben weer een mooie route uitgezet voor iedereen waar je kunt genieten van dit mooie stukje natuur. De wandeling begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. De start van de wandeling is bij de parkeerplaats naast Grotels Hof, Grotel 5, te Bakel. Tot ziens op deze zondag 7 oktober, waarop men weer de kans heeft op een heel bijzondere natuurbeleving.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>