Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Wandeling landgoed Eyckenlust met IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Laarbeek - Het IVN Laarbeek houdt zondag 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur een wandeling door het fascinerende oude landgoed Eyckenlust te Beek en Donk. In dit landgoed komen natuur en geschiedenis in een boeiende afwisseling aan bod. Vanuit verschillende hoeken heeft men een prachtig uitzicht op de oude gebouwen van het landgoed. Ook is er soms, afhankelijk van de route, 'n prachtig gezicht op de groene long van het centrum van Beek en Donk.

Tegen de achtergrond van eeuwenoude gebouwen is een wandeling in Eyckenlust altijd een bijzondere ervaring. Iedereen die het schitterende, rijk geïllustreerde, boek van Frans Leenders over Eyckenlust heeft gelezen, is op de hoogte van de verbondenheid door de eeuwen heen van het landgoed met de geschiedenis van Beek en Donk.

Het inheemse bos, dat enkele jaren geleden is geplant, is goed aan het opkomen. Het belooft een mooi bos te worden, dat heel waardevol is voor Beek en Donk.

Er zijn ook veel historische bomen, zoals de 200 jaar oude linden, de vele oude beuken, de zwarte walnoot, van welke er volgens de Stichting Historische Buitenplaatsen nergens in Nederland een mooier exemplaar staat, de moerascipres, etc.

Op het landgoed is ook de splitsing te zien van de Aa in enerzijds de gewone Aa, die richting Erp stroomt, en anderzijds het afwateringskanaal, dat tegenwoordig doodloopt bij de Van Thiel fabrieken, maar het nu nog liggende stuk blijft vanwege de natuurwaarden. Stilstaand water heeft zijn eigen biotoop.

In de herfst heeft dit landschap zijn eigen ingetogenheid. Als je geluk hebt, kun je een ree door het mistige landschap zien wegschieten, een ervaring die vroege ochtend of late avondwandelaars hier vaak hebben. In Eyckenlust is een dicht bos aan het ontstaan, waarin de reeën zich goed thuis voelen. De ree heeft een voorkeur voor gebieden, waar bossen en graslanden elkaar afwisselen. Ze voeden zich met de jonge knoppen en loten van bomen en struiken, maar ook met gras, paddenstoelen en landbouwgewassen. Ze zijn ook verzot op bramen. Hier in dit dichte bos vinden ze de beschutting die ze in deze omgeving hard nodig hebben.

Er zijn agrarische gemeenten in de buurt, waar geen enkel huis nog aan een zandweg ligt. Hier ligt bijna het complete eeuwenoude landgoed nog aan zandwegen, de een nog mooier als de ander. Het is een unieke ervaring dit mee te mogen maken en het brengt je terug naar lang vervlogen tijden.

De wandeling op deze zondag 14 oktober begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Vertrek is bij de parkeerplaats bij tankstation AVIA respectievelijk toekomstig restaurant de Beekse Brug aan de Brugstraat te Beek en Donk.