Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Noodklok voor het klimaat: Welke verantwoordelijkheid neemt de groenste gemeente?

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Wetenschappers van de VN luidden deze week opnieuw de noodklok. "Als de temperatuur met 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid", stelt de VN in zijn rapport. Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen, zijn volgens de organisatie "verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig". Hoe ziet het college van B&W in de groenste gemeente van Europa zijn verantwoordelijkheid op dit gebied?

"Duurzaamheid gaat over alle portefeuilles heen"
Wethouder Joan Briels heeft duurzaamheid als onderwerp in zijn portefeuille, maar op de vraag wat Laarbeek concreet onderneemt noemen alle wethouders direct één of meerdere projecten waar zij mee bezig zijn. "Duurzaamheid gaat over alle portefeuilles heen, dat geeft aan hoe belangrijk het onderwerp is", licht Joan Briels toe. "Wij moeten vanuit verschillende optieken hier iets aan doen. Door voorbeeldgedrag van de gemeente zelf en door onze inwoners er van bewust te maken dat er iets moet gebeuren en dat dat offers zal vragen." Greet Buter voegt daar aan toe: "Je helpt mensen door heel concreet te worden, waar raakt het hen."

Lokale maatregelen en regionale samenwerking
De gemeente geeft aan zowel op lokaal als op regionaal niveau bezig te zijn met het onderwerp duurzaamheid. Zo wordt binnenkort het focustraject op duurzaamheid besproken in de raad, is er voor inwoners een duurzaamheidslening en een zonnepanelenproject. Dit zijn een paar van de maatregelen om CO2 uitstoot te verminderen. Voor het opvangen van de klimaatveranderingen zijn weer andere acties nodig. Zo komt het voorstellen voor een gescheiden rioleringsstelsel op korte termijn in de raad. Bij vervanging wordt dan het regenwater van het afvalwater gescheiden. Mensen moeten daar zelf ook maatregelen op hun eigen perceel voor nemen, zoals het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Daarnaast heeft de MRE (Metropoolregio Eindhoven), waar Laarbeek onderdeel van uitmaakt, van het rijk de opgave gekregen een regionale energiestrategie op te stellen. Daarin moet de regio aangeven op welke wijze de gemeenten denken aan de klimaatdoelstellingen te gaan voldoen.