Gerrit Post (l) en Henk van der Velden (r) op het perceel
Gerrit Post (l) en Henk van der Velden (r) op het perceel Foto: Mark Barten

Samenwerking Blauwe schut en IVN zorgt voor herstel stukje natuurgebied

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel – IVN Laarbeek heeft een weiland van het Onze Lieve Vrouwe Gilde (Blauwe schut), ter grootte van twee hectare, getransformeerd naar een historisch natuurgebied. Het perceel, gelegen tussen het kanaal en het IVN-terrein, werd voorheen door het gilde verpacht aan boeren maar is nu met behulp van oude kaarten in oorspronkelijke staat teruggebracht. Het IVN heeft hiervoor 3400 vierkante meter als natuur ingericht. De officiële opening van dit hersteld stukje 'Aarlese Beemden' vindt plaats op zondag 21 oktober om 10.30 uur.

"De Blauwe schut is vanaf begin 1800 eigenaar van het perceel", vertelt dekenrentmeester en vicevoorzitter Henk van der Velden. "We verpachtten het aan landbouwers voor het inscharen van vee of om te hooien. De laatste boer die het beheerde was op zo'n respectabele leeftijd dat hij dat niet meer goed kon." Het IVN had in 2012 rondom dit perceel, vanaf het IVN-terrein, een zogenoemd 'ommetje' aangelegd. "Toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als we van dit weiland weer een stukje cultuur-historische natuur zouden kunnen maken", vertelt Gerrit Post (IVN-coördinator natuurwerkgroep De Bimd). "Ik kaartte mijn idee aan bij ons bestuurslid Ben van Noordwijk, die toevallig ook lid is van de Blauwe schut. Ben kaartte het vervolgens daar aan."

Met behulp van oude cultuur-historische landkaarten maakt IVN-er Gerrit Post in 2015 een eerste voorstel en legt dit voor aan het gilde en aan het StiKa (Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader van provincie, gemeenten en waterschappen). Zowel binnen het bestuur als de ledenvergadering van de Blauwe schut wordt dit concept goed ontvangen. "Wij zijn een cultuur-historische vereniging", legt de dekenrentmeester uit: "Wij vinden het belangrijk om ook de natuurlijke historie, waaronder dit plan valt, zoveel mogelijk in stand te houden."

StiKa en Brabants Landschap schaven Gerrits voorstel nog wat bij. Brabants Landschap maakt een officiële tekening. De reactie hierop van gemeente Laarbeek is positief. "Laarbeek wil graag de groenste gemeente zijn", licht Henk van der Velden toe: "Daar past dit plan mooi in. We hebben dan ook goede ondersteuning gekregen en medewerking bij het verlenen van de vergunningen."

Een overeenkomst wordt opgesteld. Hierin staat vermeld dat het perceel, eigendom van het Onze Lieve Vrouwe Gilde, natuurgebied is en blijft en dat het IVN dit perceel de komende zes jaar gaat beheren. 'Samenwerkingsverband De Beemd' wordt op 8 november 2017 ondertekend door IVN en Blauwe schut met aanwezigheid van wethouder Meulensteen.

Wanneer ook de financiering geregeld is, dankzij StiKa, gaat het IVN aan de slag. Oude sloten met natuurlijke nat graslandoevers worden hersteld, bloemrijke randen ingezaaid, elzensingels en knotwilgen geplant en een amfibieënpoel aangelegd. Via een natuurlijk wandelpad is al dit moois binnenkort te bewonderen. "Het is zo goed als gereed", vertelt Gerrit: "We zijn nu bezig met het afmaken van de knuppelbruggetjes en de informatieborden zijn besteld."

Zowel IVN als Blauwe schut zijn enthousiast over het gezamenlijk bereikte resultaat. Henk: "Het is een aanvulling op het hele gebied en we houden een stukje natuurlijke historie in stand, een echte win-winsituatie." Gerrit: "Dit is heel goed voor het stimuleren van de biodiversiteit, daar zijn wij heel blij mee. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als in de toekomst dit hele gebied in oorspronkelijke staat hersteld zou kunnen worden."

Op zondagmorgen 21 oktober om 10.30 uur wordt het natuurgebied feestelijk geopend door het Onze Lieve Vrouwe Gilde en IVN. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Dit geldt volgens Gerrit ook voor de komende jaren: "IVN gaat het perceel de komende zes jaar beheren. Liefhebbers die de natuur een warm hart toedragen zijn van harte welkom."