Herstelwerkzaamheden vennen Mariahoutse bossen

Algemeen Natuur

Mariahout - De komende periode, tot het einde van het jaar, werkt Bosgroep Zuid-Nederland in opdracht van de gemeente Laarbeek aan het herstellen van twee voormalige vennen in de Mariahoutse bossen: het Vossenbergven en het Heideven.

Beide vennen zijn halverwege de vorige eeuw ontwaterd en bebost. Dit soort ontginningen vonden destijds veel meer plaats om stuthout voor de mijnbouw te produceren. Daarmee zijn echter ook veel natuurwaarden en biodiversiteit verloren gegaan. Om de biodiversiteit te verbeteren, start de gemeente Laarbeek binnenkort met het herstel van deze voormalige vennen. Ze worden opnieuw open gegraven en in het gebied tussen het nieuwe Vossenbergven en het bestaande Torrenven wordt de bovenste grondlaag verwijderd. Vervolgens wordt er heidemaaisel op de bewerkte grond gebracht, zodat de heide zich hier weer kan gaan ontwikkelen. Een archeologisch onderzoeks- en adviesbureau begeleidt de graafwerkzaamheden.

Mogelijk ondervinden bezoekers tijdens deze werkzaamheden hinder van de aanwezigheid en het geluid van machines. Uiteraard probeert de uitvoerder deze overlast tot een minimum te beperken.

Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen of wenst u meer informatie over de werkzaamheden? Neem dan gerust contact op met Bosgroep Zuid Nederland op 040-2066360.