Albèr van der Aa
Albèr van der Aa Foto: Joost Duppen
LEZERSPODIUM

Plan aanpak N279 Veghel-Asten klaar voor definitief besluit?

Algemeen Algemeen

Redactie: In DeMooiLaarbeekKrant van donderdag 22 november 2018 is het lezerspodium van Albèr van der Aa per abuis niet compleet geplaatst. Bij deze de volledige versie.

Het Provinciaal Inpassingplan (PIP) van de N279 staat 23 november op de agenda van de Brabantse Provinciale Staten. Het door de gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD) voorgedragen besluit houdt vast aan een uitvoering van de N279 met 2x1 rijstroken en een omleiding bij Dierdonk.

De zienswijzen
De ingediende zienswijzen van het CDA Laarbeek hebben de MER-commissie echter laten inzien dat een omleiding Dierdonk vooralsnog geen meerwaarde heeft en dat het aanpassen van het huidige tracé door Dierdonk een goedkopere oplossing is zonder natuur te moeten opofferen.

Het voorgestelde plan zal naar verwachting gaan zorgen voor een betere doorstroming op de N279 maar zorgt niet voor een zodanige verleiding van de verkeersdeelnemer dat deze kiest voor de N279 voor zijn doorreis naar Eindhoven. Daarom vindt het CDA Laarbeek het ook betreurenswaardig dat er geen onderzoek heeft plaatsgevonden naar het effect van een 2x2-variant. Deze variant zou het verkeer door de dorpen Beek en Donk, Lieshout en Nuenen naar Eindhoven toe, kunnen beperken. Dat heeft een positieve uitwerking op de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in het middengebied. En biedt wellicht een oplossing voor de problemen bij de Beekse Brug.

Studie bundelroutes
In de door de raad aangenomen begroting op 8 november is vastgelegd dat de komende 5 jaar jaarlijks een bedrag van €500.000,- gereserveerd gaat worden voor projecten die voortkomen uit de studie Bundelroutes. Deze studies vinden plaats in het kader van de bereikbaarheidsagenda, een ander deelproject naast de N279.) Deze studies hebben o.a. betrekking op de problematiek van de Beekse Brug, realisatie van snelfietspaden, etc. om daarmee de bereikbaarheid van Laarbeek te bevorderen en de leefbaarheid te verbeteren.

Combineren van inzichten
Het CDA Laarbeek heeft niet de intentie om de geplande aanpassingen van de N279 te vertragen maar wij willen dat, na het vaststellen van het PIP, de bereikbaarheidsproblemen van Laarbeek niet alleen via de bundelroutes opgelost gaan worden. We blijven er bij de provincie op aandringen dat een onderzoek naar een 2x2-variant wellicht zal leiden tot andere conclusies en misschien betere oplossingen voor Laarbeek en het middengebied. Mocht dit zo zijn dan kan men met deze alternatieve en betere oplossingen in de realisatieperiode rekening houden. En voorts kan men deze uitkomsten combineren met de uitkomsten uit de studie Bundelroutes waardoor het geheel voor Laarbeek in een gunstiger en goedkoper effect resulteert.

Namens CDA Laarbeek,
Albèr van der Aa

Afbeelding