Logo mooilaarbeek.nl
De kleine plevier   | Fotonummer: 15a35f
De kleine plevier (Foto: Jaap Wijdenes)
Natuur

Wandeling IVN Laarbeek in Croy

Aarle-Rixtel - IVN Laarbeek maakt zondag 10 februari een doorstapwandeling in een historische omgeving. Het kasteel Croy, waarvan de geschiedenis al begint rond het jaar 1450, en de omliggende hoge akkers, beemdgronden, grachten, etc. zorgen hier voor grote verscheidenheid van cultuur en natuur. De wandeling begint middenin dit oeroude gehucht Croy, nl. bij de Croyse Hoeve aan Croylaan 9 te Aarle-Rixtel.

Vanuit deze mooie plek dichtbij het kasteel wordt de omgeving verkend. Er is een grote verscheidenheid aan biotopen. Het hoger gelegen eikenbos geeft andere planten te zien dan het laaggelegen populierenbos. De akkers en weilanden verschillen weer van de oevers van de beken, sloten en grachten. Op de bolle akkers bij de eeuwenoude boerderijen kan nog op ecologisch verantwoorde wijze geboerd worden. Vanwege de dikke eerdlaag hoeft er in droge zomers minder gesproeid te worden dan elders. De laaggelegen beekdalen van de Goorloop en de Schevelingse Loop behoren tot de groene hoofdstructuur. Enkele weilandjes aan de Schevelingse Loop zijn omgeven door slootjes, die waarschijnlijk honderden jaren lang niet van karakter zijn veranderd. Weer heel anders is de nieuwe natuur van Strijp, die ook dichtbij ligt, en die misschien ook wordt bezocht. Hier is prachtige 'nieuwe natuur' ontstaan, zoals de retentievijver, etc. Ook het beekdal van de Goorloop is in de laatste jaren bij de aanleg van de ecologische verbindingszone veel natuurlijker en mooier geworden. Er zijn onder meer plas-draszones en afgegraven slootkanten en poelen met meer mogelijkheden voor de natuur ontstaan. Het is nog winter, dus de vogelwereld is nog heel anders als straks in het voorjaar. Mogelijk komen ze een witgatje, kleine plevier of andere zeldzame vogel tegen. Op de foto staat de kleine plevier, weliswaar in een ander deel van het mooie Laarbeek, maar hij kan ook hier in de buurt van Croy zitten.

Wie deze unieke wandeling wil meemaken, dient op zondag 10 februari om 10.00 uur aanwezig te zijn bij de Croyse Hoeve aan de Croylaan 9 te Aarle-Rixtel. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>