Logo mooilaarbeek.nl
Kasteel Eyckenlust    | Fotonummer: f613f0
Kasteel Eyckenlust (Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk))

Lezing over wereldbomen bij IVN Laarbeek

Laarbeek - Wereldbomen zijn bomen die oeroud kunnen en mogen worden. De groeiplaats van een wereldboom wordt beschermd door een groep mensen, die zich met deze boom heeft verbonden. Het IVN houdt een lezing over wereldbomen op 21 februari. Ton Stokwielder, de voorzitter van de Stichting Wereldboom, heeft het eerst over hoe hoog en breed de bomen in tuinen worden. Is daar de ruimte voor in relatie tot de lusten en lasten?

Er worden oplossingen en maatregelen genoemd om weloverwogen te kunnen blijven houden van de bomen in de tuin. Later op de avond worden enkele vragen beantwoord. Wat is de oudste boom van Nederland? Wat is de oudste boom van Europa? Wat is de dikste boom van Europa? En waarom is die zoveel ouder en dikker dan bomen in Nederland? Ton Stokwielder geeft u antwoord op deze vragen, ondersteund met mooie plaatjes van bomen uit eigen omgeving. Hij gaat het ook hebben over wat deze bomen in potentie in zich hebben om uit te groeien tot bomen, die echt tot de verbeelding spreken.

Bomen elders uit Europa komen aan bod van Noord-Noorwegen via Polen, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje naar de ware schatten met enorme leeftijden en afmetingen in Engeland. De 'oasis' van levensvormen wordt aan het licht gebracht welke voorkomen in de Veteranenbomen. Wat men kent van de mammoetbomen in Amerika, staat ook verborgen in Europa. Het wordt een ware reis over het continent in de Wereld van de Woeste Weelde van bomen. Het draaiboek van Stichting Wereldboom wordt uitgelegd om Nederlandse bomen de mogelijkheid te geven uit te laten groeien tot majestueuze en tot de verbeelding sprekende bomen. En de bijdrage die men als liefhebbers daaraan kunnen leveren!

Aanmelden
Deze boeiende avond kunt u dus bijwonen in het IVN gebouw aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel op 21 februari vanaf 20.00 uur. Onlangs heeft Willem Weijers in een schitterende documentaire op Omroep Kontakt laten zien dat er ook in Laarbeek veel mooie bomen staan. Op bijgaande foto heeft Marcel van de Kerkhof uit Beek en Donk een deel van Eyckenlust gefotografeerd. Hier vindt men naast bijzondere bomen ook bijzondere gebouwen, een niet alledaagse combinatie . Op deze avond kan iedereen zien, dat er buiten het mooie Laarbeek toch ook interessante bomen staan. De organisatie is benieuwd of de spreker ook Laarbeekse bomen in zijn bestand heeft zitten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>