Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)
FOTO'S

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Jan Bijnen

Algemeen Fotoseries

Laarbeek - Wethouder Monika Slaets reikte donderdagavond 28 februari, namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek uit aan Jan Bijnen in verband met zijn afscheid als bestuurslid van IVN Laarbeek na 22 jaar. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarvergadering van IVN Laarbeek in 'De Bimd' in Aarle-Rixtel.

De heer Bijnen is sinds 1985 lid van IVN (33 jaar) en is al 22 jaar bestuurslid. Binnen die periode was hij tien jaar secretaris. Jan Bijnen is geen bestuurder vanachter de bestuurstafel maar hij steekt vooral zelf de handen uit de mouwen, waarbij hij voor veel activiteiten zelf het initiatief nam. Zo verzorgde hij talloze natuurwandelingen en ging veel met groepjes leerlingen van de Bernadetteschool in Mariahout de natuur in. Ook verzorgde hij bomen-inventarisaties om monumentale bomen in Laarbeek in kaart te brengen en verzorgde hij vlinderinventarisaties voor de vlinderstichting. Als verwoed natuurfotograaf maakte hij tienduizenden dia's van onderwerpen in het buitengebied en hield daar lezingen over. Ook was hij een van de drijvende krachten achter de bouw van de behuizingen van IVN in 1988 en het nieuwe gebouw in 2004.

Hij was mede-oprichter van de werkgroep Natuur en Landschap Lieshout-Mariahout in 1987. De meeste knotwilgen in het buitengebied van Lieshout en Mariahout zijn door hem geplant en worden sindsdien door de werkgroep bijgehouden. Ook zet hij zich in voor bescherming van de weidevogels  in het buitengebied van Mariahout. Als raadslid in de vroegere gemeente Lieshout drukte hij vier jaar zijn stempel op alle zaken die gericht waren op milieu en natuur.

Jan heeft een duidelijke mening over hoe het moet met de natuur en ventileert zijn mening in allerlei commissies, werkgroepen en klankbordgroepen. Hij is bekend bij organisaties als de Brabantse Milieu Federatie, Stichting Brabants Landschap, Waterschap Aa en Maas en bij de gemeente. Anno 2019 voeren natuurbeschermers, agrariërs en vertegenwoordigers van de gemeente al jaren gezamenlijk overleg over natuur en landschap. Dat Laarbeek zo succesvol heeft meegedaan aan de Entente Florale is daar het resultaat van. Twintig jaar geleden was die situatie nog heel anders, toen stonden partijen veel meer tegenover elkaar, dan dat ze met elkaar probeerden om het natuurlijke landschap zoveel mogelijk te behouden. Jan Bijnen nam hierin toen al een voortrekkersrol.

Al zijn vrije tijd wordt ingevuld met zorg en aandacht voor natuur en milieu in de gemeente. Gedurende al die jaren is hij meerdere dagdelen per week actief geweest. Nu hij wat meer op leeftijd is, wordt zijn inzet kleiner en daarom trekt hij zich nu terug als bestuurslid.

Er is veel waardering voor wat Jan Bijnen heeft gedaan voor IVN, de werkgroep Natuur en Landschap Lieshout-Mariahout en voor de Stichting Laarbeeks Landschap.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding