Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: a70cba
Foto: Fietsenopfietsen/Helmonline
Algemeen

Tips voor het beveiligen van je fiets tegen diefstal

Een nieuwe fiets wil je natuurlijk goed beveiligen tegen diefstal, maar wat zijn de beste manier om diefstal te voorkomen? In dit artikel leer je een aantal handige tips, waarmee je de kans op diefstal veel kleiner kunt maken. Door de juiste maatregelen te nemen, zowel thuis als ergens anders, maak je het dieven heel moeilijk. Het zo moeilijk mogelijk maken is uiteindelijk het doel, want er is geen manier om de veiligheid van een fiets te garanderen. Een goed beveiligde fiets kost meer tijd om te stelen, wat de pakkans vergroot. Dit zorgt ervoor dat dieven liever een makkelijker doelwit zoeken.

Zet altijd het wiel en het frame vast
Veel mensen zetten hun fiets op slot met slechts één slot, terwijl een minimum van 2 sloten nodig is om het dieven moeilijk te maken. Zorg ervoor dat het tweede slot een ander soort is dan het eerste. Door als tweede slot een kettingslot te nemen, kun je de fiets aan allerlei dingen vast zetten. Zorg ervoor dat je zowel het wiel als het frame vastzet. Vaak kunnen dieven wielen loshalen. Zet je de fiets op slot aan het wiel, dan kan het dus zijn dat de dieven het wiel achterlaten en de rest van de fiets meenemen. Andersom werkt dit ook, zet je alleen het frame op slot, dan kan het zijn dat dieven de wielen stelen. Zorg daarnaast altijd voor een gekeurd ART 2 slot, hiermee weet je in ieder geval dat het slot aan bepaalde eisen voldoet én dat het is goedgekeurd door de verzekering!

Kies de juiste plek om de fiets te parkeren
Het is belangrijk om een goede plek uit te zoeken waar je de fiets neerzet. Het beste is natuurlijk als de fiets in het zicht staat, maar vaak genoeg lukt dit niet. Een goed alternatief is om de fiets in het zicht van een beveiligingscamera te zetten, omdat dit dieven afschrikt. Zet de fiets nooit in een hele drukke straat, want in de drukte valt diefstal nauwelijks op. Het andere uiterste is de fiets in een verlaten straat te zetten, want daar kunnen dieven rustig hun gang gaan. Zet de fiets bij het station dan ook altijd in een NS-fietsenstalling!

De veiligste plek
De veiligste plek om je fiets te parkeren, is natuurlijk binnenshuis. Zeker als je een dure fiets hebt, is het verstandig deze binnen te zetten als je thuis bent. Een andere mogelijkheid is om de fiets in de garage te plaatsen. Denk erom om de fiets ook binnenshuis en in de garage goed te beveiligen met een slot. Een mogelijkheid is ook om camera's te plaatsen, of eventueel een neppe camera om dieven af te schrikken. Om fietsen extra veilig neer te zetten is het ook mogelijk om gebruik te maken van muurankers. Hiermee kan je de fiets met behulp van een kabel- of kettingslot bevestigen aan de muur.

Altijd op slot
Het klinkt misschien logisch, maar zet de fiets altijd op slot. Veel mensen gebruiken het tweede slot niet als ze even een winkel in gaan, of wat gaan drinken bij vrienden. Dit zijn juist de momenten waarop fietsen gestolen worden, omdat het dan lang zo moeilijk niet is als wanneer er twee sloten op de fiets zitten.

Let op met fitness apps
Tegenwoordig gebruiken veel mensen fitness apps waarmee je jouw route online kunt publiceren. Deze apps worden echter steeds vaker door fietsendieven gebruikt. Zodra jij jouw route online zet, weten dieven waar je van de fiets af bent gestapt en waar de fiets ongeveer staat. Gebruik je zo'n app, dan is het dus slim om je profiel op privé te zetten. Wil je wel jouw route openbaar publiceren,

doe dit dan als je al weg bent bij de plaats van bestemming. Ook is het slim om geen routes te publiceren naar locaties welke je regelmatig bezoekt, omdat dieven hier een patroon in kunnen zien.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>