Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 86a471
Foto:
VIDEO Algemeen

Keezentoernooi: spanning en gezelligheid

Beek en Donk - Ondanks het natte weer is het gezellig aan de Kerkstraat. Dat heeft te maken met het Keezentoernooi, dat maandelijks wordt gehouden bij Café/Zaal De Tapperij. Hierbij zijn verschillende teams van de partij om kans te maken op de overwinning. Toch is winnen niet bij iedereen het belangrijkste. De gezelligheid staat bij velen immers voorop.

Spelregels
Je kunt Keezen natuurlijk niet spelen zonder te weten hoe het spel werkt. Allereerst heb je een teammaat nodig die schuin tegenover je gaat zitten. Er wordt 2 tegen 2 gespeeld. Daarna worden kaarten voor iedere persoon uitgedeeld. Het spel kan dan beginnen. Alhoewel, alleen wanneer je een opzetkaart hebt bij je beginset, anders moet je je beurt(en) overslaan. Op de kaarten staat hoeveel stappen je naar voor of naar achter gaat. Je kunt ook een ruilkaart gebruiken waarbij je twee pionnen verwisselt. Eén ronde duurt 45 minuten, maar als al je acht pionnen binnen zijn, dan wacht je tot de tijd om is. In totaal zijn er deze speelavond vijf rondes. De grootste en maximale score die je per ronde kan halen is 26 punten.

Video: ML Teenz

Organisatie
Organisatoren Antonet en Diana Barten vertellen over de avond en over de spelervaringen. "Het spel is spannend en verslavend. Daarom willen er ook steeds meer mensen aan meedoen", zegt Diana, die opmerkt dat er meer deelnemers zijn dan bij de vorige editie. Deze keer zijn er dertig koppels, terwijl er in de vorige editie zo'n twintig setjes waren. Hoewel beide dames vinden dat het vooral draait om geluk en een klein beetje tactiek, zijn er deelnemers die erg gedreven zijn en Keezen ervaren als sport. "De 'sporters' zijn zo fanatiek dat ze er alles aan doen om te winnen. Ze proberen zelfs te overleggen, terwijl dat niet eens mag. De eerste drie koppels die winnen krijgen een goed gevulde boodschappentas", laat Antonet weten.                                

Deelnemers
Aan de bar staan Brigitte en Monique. Zij vertellen over hun eerste wedstrijd. "We stonden eerst op achterstand, maar we wonnen met 8-7. Het is lastig om in te spelen op je teamgenoot, omdat je natuurlijk niet mag praten. Bovendien hadden wij op het einde veel geluk door de kaarten die we kregen. In de volgende rondes gaan we proberen om deze lijn voort te zetten." Uiteindelijk weet dit team de zevende plaats te pakken in de eindklassering.

Uitnodiging
Tot slot willen Antonet en Diana nog iets kwijt. "Op 10 mei is het Zomeravondtoernooi van het Keezen. Jong en oud is welkom en vanaf vijf euro speel je mee. Kortom, een leuk spel voor de hele familie."

Mocht je naar aanleiding van dit artikel ook interesse hebben in het Keezentoernooi, dan kun je contact opnemen of inschrijven per mail: keezentapperijbeekendonk@gmail.com. Ook als je het spel graag wil leren spelen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>