Tankstation ESSO in Beek en Donk werd tweemaal overvallen
Tankstation ESSO in Beek en Donk werd tweemaal overvallen Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Aarle-Rixtelnaar opgepakt voor overvallen

Algemeen Politie/Brandweer/Ambulance

Laarbeek/Helmond – De politie hield woensdagochtend opnieuw een verdachte aan in het onderzoek naar de overvallen van de laatste maanden in onder andere Helmond en Beek en Donk. Nadat dinsdag ook al een man uit Nuenen werd opgepakt, was woensdag 20 maart een 20-jarige man uit Aarle-Rixtel aan de beurt.

In een periode van ruim drie maanden werden diverse tankstations, cafetaria's en winkels overvallen. Deze zaken werden van meet af aan met hoge prioriteit onderzocht. Na een overval op een supermarkt in winkelcentrum Brouwhuis in Helmond op 9 februari jl. hielden ze nog diezelfde avond een verdachte aan. Het onderzoek raakte daarna in een stroomversnelling en in de afgelopen week werden nog eens vier mannen aangehouden. De politie denkt met de aanhouding van deze vijf verdachten de leden van een groep vermoedelijke overvallers te hebben ontmaskerd. Frank van der Meijden, de burgemeester van Laarbeek reageert op dit nieuws: "Het is goed om te vernemen dat de politie verdachten oppakt die voor de nodige onrust hebben gezorgd in onze gemeenschap. Hopelijk leidt het tot een vervolging, zodat de daders worden berecht. Dank aan politie en OM voor hun bijdrage aan het herstel van het veiligheidsgevoel in Laarbeek."

Onderzoek
De overvallers maakten bij de verschillende overvallen vooral geld en sigaretten buit. Dit varieerde van een paar tientjes tot enkele honderden euro's per zaak. In het maandenlange onderzoek werden vele betrokkenen en getuigen gehoord. De politie kreeg de beschikking over een flinke hoeveelheid bewakingsbeelden die allemaal werden geanalyseerd en vergeleken. Bij alle aangehouden verdachten deden ze onderzoek in hun woningen. Ze namen onder andere telefoons en kleding in beslag, waaronder in elk geval één jas die vergelijkbaar is met een jas die op bewakingsbeelden te zien was. Ze verdenken de verdachten ervan in wisselende samenstelling zeker acht overvallen of pogingen daartoe te hebben gepleegd. In het vervolg van het onderzoek hopen ze meer duidelijk te krijgen wie ze precies voor welke overval verantwoordelijk kunnen houden. De vandaag aangehouden verdachte uit Aarle-Rixtel wordt, los van de overvallen, ook nog verdacht van een woninginbraak in Best. Alle aangehouden mannen zitten nog vast. Het onderzoek gaat in volle omvang door. De verdachten zijn en worden uitgebreid gehoord en de in beslag genomen spullen moeten nader worden onderzocht.

Winkels, tankstations en cafetaria's
De zaken die werden overvallen liggen allemaal in de regio Helmond, met een overval in Valkenswaard als geografische uitzondering. Ze verdenken de verdachten van betrokkenheid bij de volgende overvallen: Cafetaria Van Gogh in Nuenen op 2 november 2018; Cafetaria 't Smikkelhuukske in Aarle-Rixtel op 9 november 2018; Tankstation ESSO in Beek en Donk op 14 november 2018; Tankstation ESSO in Beek en Donk op 5 december 2018; Supermarkt ÉMTÉ in Valkenswaard op 17 december 2018; Cafetaria De Donk in Beek en Donck op 19 december 2018; Tankstation Schoenmakers in Helmond op 8 januari 2019 en Supermarkt Albert Heijn in Helmond op 9 februari 2019.

Aandacht
De overvallen kregen direct veel aandacht in de media en zorgden vooral in het kleine Beek en Donk voor veel onrust. In korte tijd werden daar meerdere overvallen gepleegd op een tankstation, cafetaria en zelfs op een woning. Van deze laatste zaak worden de aangehouden verdachten echter niet verdacht. De politie heeft ook steeds de aandacht gevraagd voor de overvallen en op sociale media, in nieuwsberichten en opsporingsprogramma's om informatie gevraagd.

Slachtoffer overval: "Moeilijk personeel te krijgen"
Dhr. Van Hoek is eigenaar van cafetaria D'n Donck in Beek en Donk en ook lid van het buurtpreventieteam. Hij verteld heel blij te zijn met de aanhoudingen. "Ik ben heel blij dat de vermoedelijke overvallers van onze cafetaria zijn gepakt. Ik heb enorme waardering voor de tomeloze inzet van de recherche om tot dit mooie resultaat te komen." Van Hoek geeft ook aan dat het een hele opluchting is voor het hele dorp. "De overvallen leidden tot veel onrust. We merkten zelfs dat het de laatste maanden opvallend rustiger was op straat in de avonduren. Dat begint nu weer langzaam terug te komen. " De cafetaria-eigenaar verteld ook over de gevolgen van overvallen. "Het doet je emotioneel natuurlijk heel veel, daar staan die overvallers totaal niet bij stil. Maar ook wordt het steeds lastiger om aan personeel te komen. Mensen willen niet het risico lopen om oog in oog met een overvaller te komen en bedanken voor de eer." Hij gaat verder: "We hebben er met ons personeel veel over gesproken en de bewakingsbeelden keer op keer terug te kijken. Dat heeft enorm geholpen in de verwerking. En mede door de recente arrestaties staan we weer een stuk rustiger, maar niet minder alert, achter de toonbank."