Afbeelding

Laarbeeks-Koningschieten 2019

Algemeen

Beek en Donk – Het Laarbeeks Koningschieten vindt plaats op zondag 28 april op het schietterrein 't Wipke, Zwinkelweg 6 te Beek en Donk (dat is achter het voetbalveld van Sparta '25). Dit jaar wordt dit evenement georganiseerd door de gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus. De deelnemende Laarbeekse gilden zijn St. Antoniusgilde Beek, St. Leonardusgilde Donk, St. Margarethagilde en O.L.Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel en het St. Servatiusgilde uit Lieshout.

Programma
13.00 uur: Ontvangst op Schietterrein 't Wipke te Beek en Donk aan de Zwinkelweg 6; 13.45 uur: Opstellen voor het vrijen van de vogel; 14.00 uur: Openingswoord Hoofdman Gilde Sint Leonardus, woordje vertegenwoordiger Gemeente Laarbeek, Openingsgebed door Franklin de Coninck; 14.15 uur: Inleveren van Koningsschild, opspelden replica door Frans Biemans, Woord van afgaande Koning; 14.30 uur: Aanvang schieten. Volgorde: Pastoor/ Gildeheer, Burgemeester/ Vertegenwoordiger gemeente Laarbeek, Frans Biemans, Afgaande Koning Maarten Engels. Daarna volgens volgorde schietlijst.

Tijdens het Laarbeeks-Koningschieten wordt ook de Jeugdkoning geschoten. Tussen 16.00 en 17.00 uur moet de nieuwe Koning en Jeugd Koning bekend zijn. Hierna wordt de nieuwe Laarbeekkoning volgens de gebruikelijke rituelen geïnstalleerd. Dit houdt in dat hij, na het laatste stuk van de koningsvogel te hebben opgeraapt de belofte aflegt. Hierna krijgt hij het Laarbeekskoningsschild omgehangen (zie foto) en wordt de Koningsborrel geschonken. Natuurlijk eindigt dit met een vendelgroet voor de Laarbeekkoning en kan er nog gezellig nagepraat worden tot 20.00 uur.

(Oud)-Laarbeekkoningen van de afgelopen jaren: Stefan van Veghel, Jan Manders, Theo de Jong, Jos Gruiters, Roel van Eijndhoven, Jos van de Heuvel, Mario van de Elsen, Peter van den Burgt, Jan Rovers, Jan van de Laar en Maarten Engels.