Vlnr: Marly Driessens, Suzan Langen en Franka de Vries
Vlnr: Marly Driessens, Suzan Langen en Franka de Vries Foto: Mark Barten

Bibliotheekvestigingen in Aarle-Rixtel en Lieshout dicht?

Algemeen

Laarbeek - Als de Laarbeekse politiek de voorgestelde bezuiniging voor bibliotheek De Lage Beemden niet terugdraait, dan kan het zijn dat in 2021 de bibliotheekvestigingen in Aarle-Rixtel en Lieshout gaan sluiten. Dat stelt Marly Driessens, directeur van De Lage Beemden.

Bibliotheek De Lage Beemden wordt financieel gesteund door de gemeentes Laarbeek, Gemert-Bakel en Boekel. Voor 2020 had de bibliotheek bij de gemeente Laarbeek een aanvraag gedaan voor een subsidie van 377.000 euro. Uit de plannen van het gemeentebestuur blijkt dat het voornemen is om de bieb vanaf 2021 te korten met jaarlijks 50.000 euro. "In opdracht van de gemeente hebben we een beleid vastgesteld voor de periode 2018-2022. De gemeente heeft daarin aangegeven wat zij vinden dat de dienstverlening moet zijn. Dan is het wrang dat anderhalf jaar later deze bezuiniging komt."

Helemaal verrast was Driessens niet, omdat wethouder Greet Buter in maart al had aangegeven alles tegen het licht te houden. "Wel door de hoogte van het bedrag. Zo'n 15 procent van de subsidie die we in Laarbeek krijgen. Ook zijn we verrast door de denkrichting van het college, zoals beschreven in de kadernota. Minder fysieke vestigingen. We hopen dat de politiek op 27 juni een andere afweging maakt. Zo niet, dan kan het uiteindelijk leiden tot het sluiten van de vestigingen in Aarle-Rixtel en Lieshout."

Volgende week donderdag worden de bezuinigingsplannen van het college besproken in de gemeenteraad. "Alles staat nog open zolang er geen besluit is genomen", geeft Driessens hoopvol aan. "De bezuiniging op de bieb heeft geen inhoudelijke gronden. Als je kijkt naar de gemeentelijke doelstellingen en waar de bibliotheek aan bijdraagt, dan zie wij geen redenen om te bezuinigen. We zitten in de haarvaten van de samenleving. Als deze keuze gemaakt wordt, heeft dat ook effect op de partijen waarmee wij samenwerken." De bibliotheek werkt volgens Driessens en haar collega's Suzan Langen en Franka de Vries niet voor niets volgens het motto: 'Ontwikkeling, Ontmoeting en Ontspanning voor iedereen.' De bibliotheek is volgens hen veel meer dan alleen boeken uitlenen. Zo is het partner van het Taalhuis, wordt er nauw samengewerkt met het consultatiebureau, kinderopvang en basisscholen, en worden mensen bij elkaar gebracht door het organiseren van allerlei activiteiten, cursussen en kennisdeling.

Driessens en haar collega's zijn in gesprek gegaan met de politieke partijen. "We zien dat de gemeente een flinke bezuinigingsopdracht heeft. Dit is ook geen pleidooi voor meer geld. We willen de partijen laten weten waarover ze een besluit nemen en welke impact dat heeft. We hopen dat het inhoudelijke verhaal aanzet tot een heroverweging. We zijn zo overtuigd van onze dienstverlening dat we alle zeilen bijzetten om ons verhaal te vertellen. De keuze ligt uiteindelijk bij de politiek."