Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 532150
Foto: Mark Barten
Natuur

"Spuiten tegen de eikenprocessierups heeft nu nagenoeg geen effect meer"

Laarbeek - Veel gemeentes zitten met hun handen in het haar voor wat betreft de bestrijding van de eikenprocessierups. De behaarde rupssoort komt op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland voor in de maanden mei, juni en juli. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De gemeente Laarbeek laat weten: "Spuiten tegen de eikenprocessierups kan alleen in het voorjaar. Spuiten heeft nu nagenoeg geen effect meer. Enig afdoende middel is om de nesten op te zuigen. Het opzuigen van de nesten is erg arbeidsintensief. Het lukt niet altijd om alle nesten en alle haartjes van een nest te verwijderen en daarmee wordt het effect van het opzuigen deels teniet gedaan. Bovendien is er een zo'n grote hoeveelheid aan nesten, dat het maanden zou duren voordat de nesten opgezogen zijn. Het gemeentebestuur van Laarbeek kiest er daarom voor om op enkele specifieke plekken (denk aan een schoolplein) de nesten te verwijderen. We maken gebruik van een extern bedrijf dat de rupsen voor ons bestrijdt."

De gemeente heeft momenteel nog geen concreet zicht op de extra kosten die nu gemaakt worden vanwege de grote hoeveelheid rupsen. "We oriënteren ons op effectievere bestrijdingsmethoden voor het jaar 2019. De voor- en nadelen van verschillende methodieken worden onderzocht en daarna wordt een keuze gemaakt voor de bestrijding in 2019."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>